2006-03-14 16 瀏覽
(因日內發神經咁連續食o左幾間唔同餅舖既卷蛋,o係味蕾比較敏銳既情況下記一記低。)係一位深水步街坊介紹過我的,搞到我成日心思思想去;試過第一次之後,逢落深水步必去。新華最正既係...(唔知係咪賣/食既呢?),係門口左邊冰櫃個Barbie 蛋糕:個公仔插o左o係個半球、用傳統茶餐廳忌廉製既忌廉蛋糕上面;D 忌廉一粒一粒唧o係個蛋糕面,好考功夫,但當我每次幫襯,每次都見到o個陣,就開始問到底個蛋糕有幾耐「歷史」。卷蛋用既係薄既蛋糕皮,用既係茶餐廳好企身既忌廉;比其他地方既卷蛋捲多半個至一個圈,cream 好滑、蛋糕唔太甜,好夾。新華值得記既不止是卷蛋,而係所有西餅。其中大曲奇都值得一試:軟(但唔係非常鬆o個隻,但又唔係一咬散o個隻)曲奇夾住朱古力dipping,有粒蜜餞裝飾。唔好睇個樣平平無奇,食o左覺得出奇地夾:朱古力dipping唔太甜,就連粒蜜餞都唔太甜,或者太勁味搶哂曲奇味,好。