觀塘呢間既係影樓、又係咖啡店既私密小店,係我一直想試的小店之一。友人於面書分享小店既報導,先知原來幾乎全港雜誌報紙、電台電視台都訪問過攝影師店主,期待!小店開周四至六。位置都幾隱密,入到去確係令人驚艷。周四下晝客人不算多,有一枱三、四個女仔gathering,又有d情侶黎拍拖影下相,我就同朋友坐bar枱。店內裝修好清新,灰色水泥牆加湖水綠學生枱,另一邊係原木bar枱,難得堅持空間感,驚喜!友人技癢四圍影相,借其靚靚作品同大家share。我地點左夾餅配雪糕、焦糖燉蛋、咖啡撻,飲品就選了cappuccino同冰滴。自家製夾餅配咖啡雪糕夾餅加左亞麻籽同olive oil,健康不膩,蛋香濃,上面有濃滑朱古力漿同自製咖啡雪糕,雪糕同香脆夾餅配搭得宜!原味焦糖燉蛋燒焦既糖片好香,店員解釋係用庶糖,額外清甜;入面就軟綿綿,濃郁蛋香同奶香。咖啡撻其他食評大力推介咖啡撻,餅底鬆脆,混合即磨espresso、蛋白、忌廉既topping好滑,賣相尚可,但內涵非常驚喜,有水準。店雖小但用料唔馬虎,咖啡甜品用即磨espresso而非一般咖啡精油,所以帶咖啡獨特既甘香!Cappuccino咖啡上枱時見無供應糖,老

原味焦糖燉蛋

咖啡撻
Cappuccino
咖啡上枱時見無供應糖,老闆話建議客人先試加糖前既咖啡甘香同奶香;一試果然唔係想像中既苦,奶泡好甜滑而咖啡好甘香!係我首次無加糖飲咖啡!
冰滴咖啡
店員介紹冰滴咖啡係用精品豆製作,8個鐘先滴到4杯份量,最好玩係有得選豆,友人選了哥倫比亞冰滴,帶檸檬香橙果味,既甜又濃。

題外話/補充資料: 老闆好nice,好用心介紹咖啡;另店內播放既音樂好有特色,仲提供各類書籍,當然係攝影書為主啦,隨手攞起本書就消磨左一個下晝。見有好幾個客人專程黎買曲奇,原來係要預訂,下次再試!
2014-08-21