2020-07-08 62 瀏覽
去觀塘開會,收工就約附近嘅朋友食飯,朋友帶左我去工廈入面嘅餐廳食台灣嘢本身比較少去工廈嘅餐廳,今次嚟到呢間哈豆,比我之前對工厦餐廳嘅印象乾淨企理,而且每枱都有酒精可以噴手(仲要都幾好聞😆),感覺舒服。睇睇餐牌,都係一啲地道嘅台灣食品,我叫咗個鹽酥雞台式腸麻辣拌新竹米粉,朋友叫咗個肉燥時蔬芝麻醬拌新竹米粉(+$8多條台式腸),再加個滷水拼盤,等咗一陣啲嘢食嚟啦。見到碗米粉嘅即時感覺係: 抵食夾大件😂,份量好足夠,材料一d都無孤寒,我鍾意個麻辣夠惹味,但又唔會辣到食唔到,鹽酥雞炸到啱啱好,入面仲有肉汁,台式腸熱辣辣,加埋蒜粒非常香口,朋友話個麻醬一d都唔漏,比d米粉索晒啲汁,本身話大碗得滯都食晒成碗😂😂輪到個滷水拼盤,特別要讚下個牛𦟌,夠淋又入晒味,入口即溶冇得彈👍🏼👍🏼連埋兩杯嘢飲,加埋都唔使$200,下次如果再嚟呢頭都要再去食😋

鹽酥雞台式腸拌新竹米粉
肉操時蔬麻醬拌新竹米粉+台式腸