2015-04-10 1616 瀏覽
路過觀塘,老母話附近有間麵鋪幾好,不如去試試。啊,係咩,我唔多黎哩頭,你決定啦~咁佢就帶我黎哩度了一間我之前冇聽過嘅老字號,不過既然自稱有40年歷史,我都放心啲老母話要碗【牛雜河】,我都唔知食乜好,聽落唔錯,就前後兩碗啦~上檯喇~賣相唔錯,一件件擺得好整齊,試試啲湯先~ 湯幾濃,但腩汁俾我感覺有啲寡唔夠香,味道ok,但冇乜驚喜,起碼我屋企嘅老母牌牛腩味道好過佢,不過算啦,開檔做生意,同屋企煮嘅牛腩又點一樣吖,屋企煮落嘅配料都多啲啦~ 牛雜都幾入味,件件都煮得好淋,但因為腩汁寡係死症,冇得夠,早知要多蔥,多多份清脆感 不過已經唔錯了~ (唔記得幾時開始牛雜入面會放【肺】的,冇記錯我細個食嗰陣牛雜係冇哩樣料的,宜家周街都有了)河粉係幾令人滿意嘅一環,窄身嘅河粉煮得軟得黎又保持到口感,唔錯,果然係老字號,有水準~整體黎講真係唔差,對做街坊生意嘅鋪要求唔好太高,灣仔【華南】牛腩味道俾佢好得多,但亦貴得多。一分錢一分貨,將貨就價,可以收貨了

合興

老字號