2020-09-28 34 瀏覽
今天與朋友去觀塘的URBAN Café食晚飯,雖然URBAN Café位於工廈,但位置相當方便,好容易搵到。一入到去就見到好多貓貓,好可愛。去到見到好Full Booking,好彩有預約,唔需要等位。一坐低店員俾咗Menu同QR Code我地,話可以用QR Code落單,相當方便!食物種類都幾多元化,仲有Set Dinner揀,不過最後我地散叫咗幾個主菜、小食同飲品。水牛城雞翼:一份5隻,雞肉炸得相當嫩滑,醬汁又相當惹味,高質。金沙雞翼:因為我同朋友都超鐘意雞翼,所以金沙雞翼又點可以錯過呀!雞翼同樣炸到好嫩滑,加埋炒香左嘅鹹蛋黃,唔會太鹹,鹹蛋黃控必叫。楓糖漿番薯條:比我想像中大份,番薯條配楓糖漿好match,不過番薯條比較幼身,如果大條啲應該會更有口感。四重芝士意大利黑醋田園野菜沙律:食咗咁多煎炸野,一定要叫個沙律中和下,黑醋味道夠晒香,又唔會太酸,加埋一片片芝士,簡單得來開胃。菲力牛柳配粉紅胡椒荷蘭汁:牛柳唔會煎過火,切開見到啲肉粉紅色好靚,充滿肉汁,食落好嫩口,大推。另外仲有脆角同蔬菜作為配菜。美國豬鞍扒配青檸蘋果醬:豬鞍夠晒厚身但肉質唔會太硬,食落有少少爽口,青檸蘋果漿醬酸酸甜

水牛城雞翼:
一份5隻,雞肉炸得相當嫩滑,醬汁又相當惹味,高質。

金沙雞翼:

楓糖漿番薯條:

四重芝士意大利黑醋田園野菜沙律:

菲力牛柳配粉紅胡椒荷蘭汁:

美國豬鞍扒配青檸蘋果醬:
豬鞍夠晒厚身但肉質唔會太硬,食落有少少爽口,青檸蘋果漿醬酸酸甜甜,配埋豬鞍食個感覺好有趣,仲有粒粒蘋果,口感好豐富。

熱抹茶拿鐵:
唔算過甜,不錯。

Orea脆脆朱古力雲朵沙冰:
一睇就知好邪惡,濃濃朱古力味,加埋Orea脆脆同面頭層Cream,簡直可以當一個甜品,正。

3個人食咁多野,埋單都係$800左右,如果去開觀塘會再book!!!
2020-09-23