2022-07-01
今日同朋友嚟咗觀塘亞太中心三樓嘅PARALLEL食fine dining☺️午市主打半自助餐,晚市就係廚師發辦😙有5/7/9道菜式任君選擇😌我哋今次就叫咗five-courses menu($588/person)❤️Amuse-bouche 係法語給嘴巴的娛樂嘅意思,係廚師喺正式用餐之前為食客準備嘅精緻前引😉今次就試咗呢款朱古力雞肝,嚟至日本嘅雞肝醬以朱古力包裹住😋成件放入口率先品嚐到係甜美嘅朱古力外殼😜內裏嘅雞肝醬鹹香隨之湧出,整個混搭都幾新鮮😌🥢12 Years Old Imperial Caviar十二歲嘅黑魚子醬,配上蘆筍巴伐利亞奶油慕絲,係濃郁同清淡嘅配搭🤤侍應介紹嘅時候特別提到,可以先獨立品嚐魚子醬😋獲得最純粹嘅享受,之後先混合兩者體驗融和嘅味道😙🥢Porcini Mushroom松茸蘑菇湯上面就鋪咗一層白色嘅松露泡沫,泡沫入面仲打咗啲空氣落去🤩食落去感覺就係入口即溶😚泡沫連埋松茸蘑菇湯一齊飲又有一番新嘅層次😙最後再將旁邊嘅芝士脆片浸埋落個湯度,再令到成碗湯再一次昇華😝😝🥢Sous Vide French Free Range Pigeon慢煮白鴿肉處理至四成熟,最後以火槍烤
🥢12 Years Old Imperial Caviar
🥢Porcini Mushroom
慢煮白鴿肉處理至四成熟,最後以火槍烤脆外皮☺️將油香完全逼出👍🏻格外鮮嫩嘅肉質帶俾我好大驚喜,幾乎忘記咗兩邊嘅紅菜頭醬汁同埋白鴿肉汁😻我自己就覺得鴿肉嘅味道已經相當出眾,醬汁可以話係錦上添花👅😙
🥢Chef Handmade Pasta
自家製墨魚汁寬麵味道比較清淡,可能係為咗突顯鋪面嘅兩隻北海道sashimi 級別帶子☺️帶子經橄欖油香煎,將鮮美油分保存😌邊緣煎至輕微焦脆就停手,令到咁大隻帶子都唔會散開👍🏻
🥢Mystery Dessert
今晚壓軸神秘甜品係朱古力冧酒香蕉焦糖雪糕🥳上嘅時間咁多位記得準備相機喇📸📸侍應醬燃點緊嘅冧酒,傾倒喺冰凍朱古力外殼上😍溶化嘅效果真係好夢幻啊💕嚟緊周年紀念慶祝生日大家識做啦😆