2024-05-02 70 瀏覽
今日想喺觀塘搵間酒樓同屋企人飲茶,試咗一間叫「張公子」嘅中菜餐廳。酒樓裝修雅致,燈光光猛,座位寬敞,坐得幾舒服,而且每一台嘅茶壺都有蠟燭座喺下面為熱茶保溫。我哋嗌咗張公子炒米粉、張公子招牌腸、金網香芒鮮蝦卷、蟹籽蒸燒賣同馬蹄爆豬牛乳布甸。張公子炒米粉一上枱已經聞到蝦醬嘅鹹香味,炒米粉嘅配菜有芽菜、滑蛋、蝦米同豬肉碎 ,食落好香口,而且份量頗大;張公子招牌腸嘅內餡有馬蹄、冬菇、西芹同紅蘿蔔粒,一口咬落去非常爽口,腸粉皮晶瑩剔透又夠薄身,入面包住酥脆嘅炸粉同餡料,口感非常豐富;金網香芒鮮蝦卷嘅外層酥脆,內層嘅蝦滑彈牙,芒果肉微熱而且好甜,配埋特製嘅芒果莎莎醬,幾有新意;蟹籽蒸燒賣亦都非常高質,每一嚿燒賣都好足料,而且口感彈牙;馬蹄爆珠牛乳布甸亦都好特別,布甸好重牛奶味,口感嫩滑細膩,而馬蹄爆珠平時好少見,有別於其他普通嘅爆珠,呢一隻爆珠入面有馬蹄粒,咬爆咗之後仲會有種爽口嘅口感,幾推介大家帶屋企人嚟試呢一間幾精緻嘅酒樓飲茶。📍觀塘駿業街58號3樓位置就腳:🍊🍊🍊🍊🍊餐廳環境:🍊🍊🍊🍊🍊食物味道:🍊🍊🍊🍊🍊整體CP值:🍊🍊🍊🍊🍊

📍觀塘駿業街58號3樓
位置就腳:🍊🍊🍊🍊🍊