餐廳: 金記冰室
資訊:

為推動全港減鹽減糖新飲食文化及新生活態度,食物及衞生局、降低食物中鹽和糖委員會及食物環境衞生署食物安全中心推出了《少鹽、少糖、少 • 確幸》餐飲聯盟,參與食肆會提供少鹽少糖選項予顧客,部份更會提供特定減鹽減糖菜式。參與減鹽減糖食肆會獲發計劃標誌,以供張貼於店舖內,供顧客識別。詳情可在此瀏覽:https://rssless.hk

2017-12-02 482 瀏覽
觀塘出席一個旅遊網站活動之前,專登去APM剛試業的金記冰室, 因為在本月份2-3號下午3點開始,只要like及share金記冰室在某大平台的專頁,會免費獲得香滑奶茶一枝(每人限取一枝),共送出100枝,當我去到已經送完了。去完活動後,又未到晚飯時間,於是再去金記冰室睇下仲有無奶茶送(自己在發夢嗎?),去到當然無奶茶送,唯有入內堂食,見到餐牌同其他金記食物大大不同,但係專一的我還是點了午後時光套餐D1:迷你焗豬扒飯($50),轉無冰奶茶加$5。無冰奶茶先到,金記的熱奶茶不嬲香滑,我覺得凍飲更香滑(因為我喜歡飲凍飲),其實用冰鎮飲料是蝕錢之作,因為平時凍飲裏的冰塊係會另到份量少很多,所以冰鎮奶茶份量比較多。迷你焗豬扒飯,比正常版細少少,豬扒仍然夠淋身又好咬口,茄汁味濃而芝士又夠香口,飯底夠乾身,是不錯的,比起幾大連鎖店的更好食,下次要試其他新款食物。*可能試業關係,有些伙記未夠熟手,不過金記已經開超過十間,相信問題不大。

無冰奶茶

迷你焗豬扒飯