話說嗰日我cheat day, 同朋友去咗觀塘呢間用雞蛋做主題嘅良心餐廳🍳💛,啲嘢食都幾唔錯,價錢又親民,以後去觀塘食飯又多一個好去處😋佢個位置喺觀塘地鐵站D4出口一落天橋直行幾分鐘就到,不過個位置係工業大廈地下有少少隱蔽,加上見佢大廈外牆搭緊棚,不過細心D睇都唔難搵嘅。佢入面都幾寬敞,而且貫徹以雞蛋做主題所以成間店都係黃色,睇返餐單上嘢食都算幾多選擇,價錢唔算貴平均都係$50-$60一個set,我估因為開係工廈入邊,鋪租平啲所以成本都可以控制到嘅關係。🍳佢有好多款同蛋有關嘅餐點 我梗係唔執輸,點左一個我超想食嘅奄列流心蛋包飯($68)佢就係嗰啲喺飯上面有個巨型奄列蛋一切開好似瀑布咁樣流心嘅嗰款蛋,雖然切落去果下唔係好似我平時見到人哋嗰啲即時好澎湃感,可能因為我影咗陣間相唔係即時切開,但係都做到少少流心嘅感覺㗎,配埋下面日式醬油炒飯,真係好有嗰種蛋包飯嘅風味呢!🍜另外我見到網上啲人話一定要食佢嘅沙嗲牛肉麵,我哋就點咗個牛魔王沙嗲麵($60),佢係分別有滑牛,生牛肉同埋牛肉丸組成,牛肉夠滑夠嫩,沙嗲醬好得,沙嗲味濃偏甜,花生香味好夠,配埋公仔麵索晒啲沙嗲醬,所有嘅比例都啱啱好,成碗嘢好得

佢係分別有滑牛,生牛肉同埋牛肉丸組成,牛肉夠滑夠嫩,沙嗲醬好得,沙嗲味濃偏甜,花生香味好夠,配埋公仔麵索晒啲沙嗲醬,所有嘅比例都啱啱好,成碗嘢好得好高分💛難怪網上啲人大推佢嘅沙嗲牛肉麵👍

🥗我仲見到佢有雞肉椰菜花飯($62)呢個真心估唔到,因為係一間普通嘅餐廳竟然會顧及到一啲減肥肥人士👍雖然嗰日我係chest day, 不過我都懶健康咁點左呢款椰菜花飯當食多啲菜😝
佢係將啲椰菜花切粒唔係絞碎,比較大粒,可能我自己炒椰菜花飯炒得多,所以我覺得我炒得好味啲😝不過喺出面會有地方咁俾心機炒椰菜花飯,價錢又唔貴,我下次嚟到應該會再點😉

另外我哋仲有幾款小食💁🏻‍♂️

🧆秘汁炸雞($28)有四件炸雞球,上面淋左一啲甜甜地嘅醬汁,外脆內嫩,唔錯👍

🧆椒鹽豬扒($30)同我想像中嘅椒鹽豬扒有啲出入,佢其實係炸豬扒上面放咗一啲秘製嘅醬,似係一啲麵豉醬再溝豆瓣醬,味道幾特別,不過唔係我開始預計嘅椒鹽豬扒😝

我都幾驚喜喺觀塘工業區入面有一間咁特別嘅主題餐廳,而且味道唔錯,性價比都幾高,下次我會再返去幫襯😋
2022-10-19