2022-10-14
話說今日返左workshop同Kari傾野,傾完野就緊係要搵野食啦,觀塘工廠區已經今非昔比,咩菜都有得俾你食。今日Kari想食日本菜,所以我地就去左食workshop附近既日本餐廳丼灜~坐低左之後,Kari話好口喝,所以先叫左杯柚子蜜飲,睇完memu再叫左以下野食:- 茶碗蒸🥚- 原條茄子🍆- 一口豚肉🐷- 大蔥黑豚肉🐷- 免治雞肉棒🐥- 築地壽司杯🍣- 什錦天婦羅首先黎既茶碗蒸🥚,食落去唔錯,幾多料,重要料係大大份,係1啖蛋1啖料,而茶碗蒸黎講,非常不錯👍之後黎既係免治雞肉棒🐥,由於我唔太食雞既問題,成條俾左Kari食,而Kari話成條食落口好熱,個汁好正🥰,鹹道岩岩好,唔會係咁飲水🤗跟住黎既就係築地壽司杯🍣,其實擺落黎都幾震撼下😮,因為都幾大杯,重要有6杯 (連埋薑同Wasabi有7杯),咁我就食左三文魚🐟、海膽同蔥吞拿魚腩,特別想講下海膽,食落去唔完全唔腥,配落d飯到1流,勁快食曬3杯壽司杯🤤之後黎到炸物什錦天婦羅,呢個我真心推介,因為個炸皮真係超薄👍,食落去唔油🥰,好好食,特別係茄子🍆,其他地方食落去會成口油,依到就唔會有呢個情況出現,值得1讚👍1齊黎既一口豚肉🐷同大蔥黑豚肉🐷
- 茶碗蒸🥚
- 原條茄子🍆
- 一口豚肉🐷
- 大蔥黑豚肉🐷
- 免治雞肉棒🐥
- 築地壽司杯🍣
- 什錦天婦羅
1齊黎既一口豚肉🐷同大蔥黑豚肉🐷,本人係大口氣人士,所以好鍾意食大蔥,熱辣辣嘅黑豚肉,加上大蔥1齊食,黑豚肉即刻唔漏,叫左1串唔同食,最後再叫多左2串~至於一口豚肉都係1樣,唔漏,1口氣食曬😁
最後黎既原條茄子🍆,以往好多地方都會係油炸,加上因為茄子皮係好吸油,所以往往食到成口油兼好濟。但係呢到既茄子係冇皮,所以就唔會有漏既情況出現,食落去啖啖茄子,如果唔鍾意食茄子皮既朋友,1定要叫呀🤗
總結: 食物多款式,什錦天婦羅非常推介,同朋友係到談心好舒服,唔經唔覺坐左個半鐘,觀塘雖然選擇多,但呢間仍然係良心小店💛,有機會會再回頭食🥰