2021-12-10 663 瀏覽
哩嗰星期真喺日日喺觀塘揾食,又想食臺灣嘢,哩間臺灣餐廳幾唔錯,試試啦。不过哩間餐厅真喺有少少难揾,兜左成嗰圈才揾到,位置未算就脚,比个tips比食家,要从兴业街才能入到。今次揀咗麻辣餛飩拌面,手工滷肉飯(小),麻辣臭豆腐,炸鹽酥雞,荔枝紅茶同黑糖珍珠鮮奶。唔喺好肚餓怕食唔哂,手工滷肉飯揀咗細份。话喺细份,但喺分量都唔算细,滷肉比得都好多,同埋滷肉都幾大一塊,拌飯吃一流。麻辣餛飩拌麵喺配咗六粒餛飩,餛飩超大一粒仲有六粒,分量真喺唔細,食完已經好飽,面喺韌果款,喺我钟意食啲口感,OK喎。食台灣菜當然要揀鹽酥雞啦,哩間鹽酥雞都超大一份,炸得好香口,同外皮嘅鹽酥雞粉好夾,檯面仲有鹽酥雞粉比大家DIY自己鐘意啲口味,唔错。麻辣臭豆腐就唔算好麻辣,辣度OK,同埋臭豆腐食落只有少少臭,好似食咁普通豆腐,好味。黑糖珍珠鮮奶好好飲,珍珠好彈牙,黑糖都比得幾多,同埋唔會好甜。荔枝紅茶好大一杯,淡淡啲荔枝果香同紅茶底好match,揀咗普通甜度都唔会好甜,唔错。

手工滷肉飯

麻辣餛飩拌麵