2023-12-09
觀塘工業大廈美食多就係常識啦~而最近在觀塘成業工業大廈搵到一家新開業的日本料理餐廳。我呢個尋寶達人當然就急不及待就試下好唔好食啦😆餐廳喺一樓,一出電梯轉左就睇到,位置上都唔難搵。而且餐廳採用日式柔和風格,簡約但舒適,個人都幾喜歡呢個環境。日式胡麻沙律🥗 ($38):這道菜以新鮮的蔬菜為基底,搭配豐富的胡麻醬汁。蔬菜的清脆口感和胡麻醬的濃郁香氣完美融合,帶來獨特的風味。胡麻的香味讓這道沙拉更加豐富,而且胡麻醬汁的濃稠質地讓菜餚更加滋潤。整體而言,這道沙拉清爽可口,為整餐增添了一絲輕快的口感。日本手打和牛漢堡🥘($128):這道菜是餐廳的招牌菜之一,以優質的和牛肉為主角。佢嘅擺盤都非常特別,首先以飯同招牌牛肉汁做基調,上邊放咗佢嘅手打和牛漢堡,然後再加咗一層蘿蔔蓉,最後上面放咗頂級日本蛋黃,層層嘅配搭簡直將濃郁與鮮美完美結合。而且牛肉肉質鮮嫩多汁,搭配的日式泡菜提供了一抹酸辣風味,為整體口感帶來了平衡,簡直回味無窮。咖哩吉列豬扒飯 🍛($88):呢度菜同樣十分推介,炸豬扒外脆內嫩,而且肉質竟然仲可以保持到嫩滑多汁,真係十分驚喜。而且日式咖喱汁味道濃郁亦都唔會太辣,小朋友食都唔會驚辣親佢哋。
日式胡麻沙律🥗 ($38):
日本手打和牛漢堡🥘($128):
咖哩吉列豬扒飯 🍛($88):
呢度菜同樣十分推介,炸豬扒外脆內嫩,而且肉質竟然仲可以保持到嫩滑多汁,真係十分驚喜。而且日式咖喱汁味道濃郁亦都唔會太辣,小朋友食都唔會驚辣親佢哋。份量亦都非常大份,推薦之選!
這家新開業的日本料理餐廳在觀塘工業大廈提供了一個美味的日本料理之旅。他們的招牌菜日本手打和牛漢堡以優質的和牛肉和獨特的牛肉汁為亮點,搭配著美味的日式泡菜,給人留下深刻的印象。
各位喺觀塘返工或居住嘅朋友仔又多一個好選擇啦!😋😋