2024-03-18
🍱餐廳:日月堂🏫地址:觀塘興業街14號永興工業大厦4樓C2室☎️電話:63719639住得近觀塘,今日又喺工廈搵食,呢間主要食台灣牛肉麵的隱世小店都相當唔錯,餐廳以木系裝修為主,牆身有老街壁畫,很有特色,地方寬敞,坐得舒適,又開心分享吓其中一啲美食先:~牛三寶麵(牛肋條、牛筋和牛腱肉)滿足乜嘢牛部位都想試嘅貪心的我,不過其實我始終都係最鍾意食牛筋及半筋半肉的牛腱肉😊呢度湯底味道十分濃郁,牛肋條和牛筋炆得好軟淋,而牛腱肉彈牙兼牛肉味濃;另外配料有白菜和紅蘿蔔,吸收了湯底的味道特別美味;刀削麵則煙韌有咬口,值得推薦😋~滷水豬腳好香滷水味呀,滷得夠淋及入味,煙韌筋肉均勻,充滿骨膠原,十分出色😄~仙草芋圓是我最愛的甜品,芋圓Q彈煙韌,仙草順滑,食完簡直大滿足❤️另外值得一提的是餐廳門口寫住「縱未知明日福禍 仍約定你下月平安相聚」,好有意思,裏面還展示了兩個獎座,係由Open Rice 頒既最優秀開飯「東南亞菜餐廳」獎和最優秀「觀塘區開飯熱店」,食物有一定水準👍
🏫地址:觀塘興業街14號永興工業大厦4樓C2室
☎️電話:63719639
~牛三寶麵(牛肋條、牛筋和牛腱肉)
~滷水豬腳
~仙草芋圓
是我最愛的甜品,芋圓Q彈煙韌,仙草順滑,食完簡直大滿足❤️