2021-04-30 34 瀏覽
細妹去學跳舞都會經過呢間泰國餐廳,成日都想試(梗係啦,無得飛去sawadee Ka ),唯有食吓當地菜止吓喝啦!今晚同老公去撐枱腳,嚟咗翟道翟。入到去已經聽到泰文歌,又有泰國節目播,裝修都好新淨,俾人感覺好渡假feel☺️我哋叫咗3餸1湯1甜品,每樣嘅份量都好多、大碟,搞到我地兩個食完要捧住肚咁走😝#冬陰功蝦湯 🥘 因為有大蝦熬製,湯底香濃鮮甜亦帶少辣,但容易入口。入面有大大舊菇同蕃茄仲有大蝦,好足料!價錢相當便宜($58),一碗份量都夠2-3人飲。#泰小食拼盤 🥟🍤🫔有我至愛嘅炸物😍 炸蝦餅、炸雲吞、素春卷、蝦春卷、香茅雞翼等....每件都不油不膩,加埋甜酸醬食,愈食愈開胃。因為我少食澱粉質,所以老公叫左個 #生菜包🥬,一嚟到見到個單車擺盤放生菜真係夠心思😆生菜size十分fit,剛剛好可以裝兩匙肉碎,唔使食到失晒儀態😂 店員都細心咁問我要唔要少辣👍🏻果然好惹味!店員再推介個 #香茅炒老虎蝦🦐,好多香料炒而且每隻大蝦都切半,好方便食!泡過油嘅蝦係特別香口😋响香料入面竟然仲搵到腰果😝,每粒都炸到香脆可口,正!最後梗係要整返個甜品先走啦,呢個 #芒果糯米飯 上碟時仲暖笠笠,加埋香甜椰汁食,

最後梗係要整返個甜品先走啦,呢個 #芒果糯米飯 上碟時仲暖笠笠,加埋香甜椰汁食,好令人回味以前上飛機前一定買嘅糯米飯做手信😅芒果🥭又甜又無渣,perfect!

2021-04-30