2023-06-24
我真係未試過喺香港食到一間噤出色嘅上海菜😋真心無吹水無誇大,位於觀塘崇仁街呢間地鋪,由1975年營業至今😱曾經於2012同2013年榮獲米之蓮指南優質推介食府,但都冇比呢下死亡之吻影響,食物依然keep到高水準👍🏻👍🏻厲害厲害。店內裝修充滿懷舊特色,我最鍾意喺呢啲店舖食飯,呢啲地方先真正食到食物嘅質素雲吞雞 淡湯好重雞味超級清甜😋👍🏻有成半隻雞噤劑,但一啲都唔油膩,重有4粒雲吞,雲吞皮超薄,啲菜索晒啲雞湯超淋甜奶油津白 超濃郁嘅忌廉,味道教得岩岩好,濃而不膩,配上鹹鮮嘅金華火腿,啲紹菜索晒味,送飯一流👍🏻糖醋排骨 呢個排骨超好食👍🏻👍🏻一啲肥膩同油嘅感覺都冇,味道酸酸甜甜,加埋洋蔥同青椒,我同媽咪最後成碟清晒😋👍🏻八寶茶 呢到啲野全部都好好食,高水準,但千奇一定必須飲埋呢個八寶茶,內有菊花,紅棗,桂圓,枸杞,橘皮,胖大海。超足料,入口勁清新,重要用啲陶瓷泡茶蓋碗上,飲落特別有feel🤪真係飲完會好想再飲一杯。功效:驅除疲勞補腎安神養肝明目❤️