2020-01-20
今日去咗九龍城買工具, 總覺得街道有点很冷清。屋企人提議去食火鍋, 這区也有很多特色精品火鍋。 看見有間比較 小店形式吃地道嘅食四川烤魚, 二話不說走入去醫肚。餐廳主打四川, 特色美食, 烤魚, 水煮魚酸菜魚 和各種川式小炒。小菜大部分都偏辣,好刺激又夠地道。這碟名為[農家小炒], 原來係尖椒炒腩肉, 夠火候,腩肉薄薄地, 尖椒真係夠曬川辣, 要切這些細長嘅辣椒也頗花時間~心机小炒。屋企人唔食得太辣,点了[ 菜心炒腩肉]。 店員補充話係用豬油炒特別香, 真的有點驚喜, 咩都試吓先。豬油炒菜 果然油份充足而不封喉, 菜心揀咗最嫩嘅部分仲要斜切修飾, 咬落爽脆香甜再加上豬油的功力, 真係非一般嘅炒菜心。[涼拌海蜇] 味道調教得唔錯, 青瓜爽脆, 海蜇也夠爽囗。很久沒有飲天地一號, 來一瓶二人share 啱啱好有益又正氣。多種烤魚水煮魚最後選了「諸葛烤活魚」, 要半條份量只可揀鯇魚。 囗味可選醬香,麻辣,香辣。 选了酸菜,辣度可以接受,鯇魚用 秘製醬料煮至8成熟左右,在盤中加火煑熱, 勁多配料, 豆芽,百葉, 香氣撲鼻, 熱辣辣很有風味!😀😋差不多食到最後加了讚岐凍烏冬, 煙韌嘅烏冬配 酸菜
今日去咗九龍城買工具, 總覺得街道有点很冷清。
小菜大部分都偏辣,好刺激又夠地道。
農家小炒
[涼拌海蜇] 味道調教得唔錯, 青瓜爽脆, 海蜇也夠爽囗。
諸葛烤活魚
差不多食到最後加了讚岐凍烏冬, 煙韌嘅烏冬配 酸菜魚吃得過癮。
餐廳越夜越多人, book咗位先有得入座, 似乎非常受歡迎, 还有多款川式小炒, 雞煲 ,烤魚鍋,羊腩煲等等。