2019-09-17 136 瀏覽
呢日約朋友響銅鑼灣食晚飯,去咗呢間新開無耐嘅台式小店~我同朋友分別叫咗鹽水雞同鹽酥雞便當,便當可以揀滷肉飯或者拌麵,我地想試曬兩樣嘢,所以一人叫咗一款。鹽酥雞炸得好香脆,配上炸得鬆脆嘅九層塔,味道更加惹味。拌麵加咗蔥段、大豆芽同芝麻,味道比較清淡,可以balance返濃味嘅鹽酥雞。鹽水雞嘅雞絲好嫩滑,配搭多款蔬菜,有青瓜、紅蘿蔔、粟米仔等,蔬菜清甜爽口,食落整體感覺非常清新。滷肉飯唔會太過肥膩,另外老闆仲好好人加咗d蔬菜、台灣肉腸同煎蛋落個便當度,真心好豐富!另外便當仲附送一杯飲品,我地就order咗四季春,茶底甜甜地,味道清新。呢間小店令人感受到家一般嘅親切感,實在窩心。如果想品嚐一下住家式嘅台式料理,就不妨去試試呢間小店喇~
呢日約朋友響銅鑼灣食晚飯,去咗呢間新開無耐嘅台式小店~

2019-09-09