2023-03-08 31 瀏覽
之前經過K11 Musea,發現新開一間台灣餐廳【饞·台式食堂】,難得係K11 Musea入面有D比較價錢親民既餐廳,當然去試下。餐廳係由90 後台灣女生主理,店內裝潢以木系為主、主打親民同簡約,而部分食材由店主親自挑選,出產地來自台灣,好似食到台灣家鄉味一樣。 經典台式半筋半肉牛肉麵:店員推薦呢個經典牛肉麵,所以就叫左,好少鋪頭可以自己選擇湯底,不過牛肉麵當然要食紅燒。有成6塊大大塊既牛腩同 Q 彈帶脆既牛筋,而湯底係有醬油,然後帶有中藥既甘醇,非常惹味。而麵可選台灣陽春麵或台灣刀削麵,想挂湯就選擇左陽春麵。分量超級大,一碗已經好飽! 藥膳排骨飯:藥燉排骨以人參、當歸等 7 種中藥材料熬製而成,湯底藥材味非常重、甘甜順口,排骨帶有軟骨而且燉得軟嫩岩岩好,又唔會太鹹,非常暖胃。 最佳拍檔:包括鹽酥鷄同台灣香腸,兩樣都係我食台灣菜時必叫小食。鹽酥鷄係用無骨雞腿、蒜香、九層塔同胡椒味香濃。餐廳用左豉油、五香粉同中藥香料磨成粉作雞肉醃料所以好特別。台灣香腸用既係台灣台畜公司產製既溫體黑毛豬香腸,經過 CAS 認證,品質有保證。香腸非常juicy。 三寶奶茶:三寶包括紅豆、珍珠同仙草,不過我唔
三寶奶茶:三寶包括紅豆、珍珠同仙草,不過我唔食紅豆所以就走紅豆,奶茶類全部用鮮奶冲調。好香濃,唔會太甜。
K11 Musea店設有台式茶飲外賣位置,如果經過只係想買飲品都好方便。