2018-05-04
要食omakase通常都要2000蚊up,但福丸水產就只係一半既價錢就食到好食既omakase!一開始經理會好細心問下我地有咩唔食,上每道菜又會講解下點食先係最好食!首先有前菜5點,其中我覺得最好食既係迷你軟殼蟹,因為第一次成隻食,感覺好爽口好味,咬落去好似薯片咁,唔錯唔錯下一道菜就係四份刺身,包括赤背、牡丹蝦、赤身醬油漬同螢光魷魚。食材十分新鮮,四樣刺身我都覺得好好食,尤其係赤身醬油漬,經理話佢呢將刺身放係醬油入面一段時間,所以連豉油都唔使點然後就係三件壽司同手卷,我推介碎蔥呑拿魚手卷不過份量對我黎講太少,想食多一份A4和牛薄燒,牛肉燒得剛剛好,唔會好韌,食落每一啖都充滿肉汁毛蟹茄子煮都係值得推介,碎毛蟹放係茄子上面再加上新鮮三文魚籽,我自己就十分欣賞d毛蟹肉,好鮮甜!跟住係海膽烏賊同茄子天婦羅,天婦羅正正常常,最驚喜係將海膽同烏賊配搭,真係估佢唔到,感覺幾新鮮白燒活鰻魚,一開始見到會覺得冇乜味咁,平時食開都係有燒汁配搭,但滴埋檸檬汁就更加帶出到佢原本嘅鮮味黃金蟹膏甲羅燒係將成隻蟹燒大約四分鐘,然後再將麵包加上燒左嘅蟹膏,睇見我地都流哂口水,同埋單食會覺得略咸,加埋烘左嘅麵包就好食啲
烏冬同wasabi雪糕感覺一般,烏冬嘅湯有啲唔夠凍同埋Wasabi雪糕有啲辣。 不過覺得呢啲都係因為個人口味
總括呢餐都抵食嘅,同埋好多食材配搭都有驚喜,唔洗去到中環元朗都食到,價錢仲係平好多,佢仲有啲大房可以比人book黎聚會不過Omakase就要早一日book定先食到!