2017-12-26
唔知老闆係咪1988年出世,又或者1988對佢地有d 乜特別意義,所以餐廳以此命名呢。上星期同幾位好友食飯做冬同慶生,揀咗呢間1988,地址少少難搵,係觀塘工廈入面。 好彩事先約埋朋友一齊去,由觀塘行過去要d時間。壽星女未咁快到,我地先叫住 d 嘢食。叫咗:1. 串燒 雞豬串各二 (每人分到一小件,點埋醬好食d ,都幾入味)2. 肉碎炒飯 (有少少辣,份量幾多,5個女仔一人分d ,都分到兩細碗)3. 小食拼盤 (有蝦餅,春卷,乜都有d , 每樣都試到件,趁熱食好d)4. 炸軟殼蟹青芒果沙律 (好開胃,軟殼蟹好大隻,酸酸甜甜,份量都唔少)壽星女黎到,追加:5. 咖哩牛柳條 (好味丫,咖哩唔係太辣,牛柳條好冧,但又唔會煲到無晒味,我因為有濕疹戒食牛肉好耐都試咗,牛柳份量唔多,一人一件架咋)6. 炒金邊粉 (普通啦,茄汁底,少少油)7. 蒜蓉包 (要等一陣先有得食,幾香蒜味,啱啱焗起好香脆)8. 因為買咗蛋糕,要叫一樣甜品先可以唔洗收切餅費,叫咗西柚蒟蒻配蜜糖撻 (記住要兩樣一齊食,就咁食其中一樣會過酸/過甜😌)呢晚食得好開心,臨走侍應係門口擔心我地唔識路仲"教路" 添。 P.S. 觀塘工業
壽星女未咁快到,我地先叫住 d 嘢食。
叫咗:
壽星女黎到,追加:
6. 炒金邊粉 (普通啦,茄汁底,少少油)
P.S. 觀塘工業區夜晚有d 靜,如果係女仔嘅,建議幾個一齊行。