呢日星期五又去長沙灣嗰邊搵朋友食晏,之前經過元州商場見到呢間日式餐廳幾抵食咁,今日就嚟試下,好彩朋友搵定位先,我行到去見到門口都企咗唔少人等緊,真係估唔到,因為行埋入去發現餐廳其實好大下。不過環境好鬼嘈,唔係好緊到計😅。餐廳有做set好抵,就算單點亦好平,不過就唔包嘢飲,要額外俾錢。食物選擇花多眼亂,最終我揀咗個餐係飯同麵都有😝,一次過滿足兩個願望。我要咗虎藏牛肉飯拉麵定食($54),顧名思義有個🐮牛肉飯仔,雖然細細哋,但都有一個白飯🍚嘅size,牛肉份量亦好多,味道幾好夠鹹夠多汁👍。除咗飯,仲有個拉麵仔,其實唔太細。湯底有得揀和風醬油、豬骨湯或味噌,我就要咗最前者。🍜拉麵正正常常啦,有塊叉燒有啲筍同半隻熟蛋,同想像中差唔多,不過估唔到呢隻麵質到最後都有少少浸淋咗,但又唔太大影響嘅。個餐仲有前菜仔(小砵),有菠菜同牛蒡。Overall來説我覺得都算好味嘅,而且份量好足,夠哂飽😊。朋友就要咗🐷滑蛋豬扒飯定食($46),佢呢個就有得跟麵豉湯或者飲品。我食咗一嚿豬扒都覺得唔錯,朋友就嫌蛋份量好似唔夠多🤭。但成個飯量就好多,佢食唔哂。另外,雖然唔包嘢飲,但餐廳有提供熱水比我哋自己斟。總括嚟講,

虎藏牛肉飯拉麵定食

滑蛋豬扒飯定食

總括嚟講,我係明白點解呢間餐廳要排隊嘅,因為的確係幾抵食,而且食物味道都唔錯,環境正常,性價比勁高👍👍👍。如果周圍開多啲分店就好喇,雖然行過嚟要啲時間,但我應該都會再返嚟食lunch啊!
2019-10-25
虎藏牛肉飯拉麵定食