2017-11-20
住左係將軍澳差唔多廿年,不時都會入西貢行下。食野都會係市中心附近,雞飯呀,pizza呀,fish and chip呀,all day breakfast果d,其實都悶悶地。而到今日,我先發現西貢有個好去處。地點呢,就唔係正正市中心既。不過係巴士站落左車行過去,跟住海邊慢慢行,都係兩三個字既事。重點黎啦!係無敵海景呀!唔係睇得少少咁,而真係係隔離!餐廳有室內室外,今日天氣唔熱,就緊係坐室外啦!(真係好舒服,我地今日坐到三點幾先走)叫得泰道緊係食泰菜,侍應都幾nice,會介紹下有咩特色菜!(隻碟又幾靚喎!)咖哩蟹非常之大隻厚肉!蟹肉一絲絲,非常新鮮。咖哩惹味得黎唔會太油膩。配菜又唔會煮到爛咁。雖然咖哩蟹係泰菜好common,不過呢度做得的確唔錯!馬沙文牛肉咖哩馬沙文咖哩係偏甜既,黎自椰奶,幾特別既。薄餅酥香,cut開細細塊,岩岩好。牛肉係腩位,肥瘦平均,香口亦有牛味,正呀!奇異果沙冰非常之fresh同天然,味道係金奇異果,大大杯,清一清腸胃泰式燒雞其實本身諗住叫明爐魚,不過佢話未有貨,就點左佢推介既燒雞其實幾驚點燒雞,因為十居其九都燒到好乾身。不過呢度係即燒既(所以要等差唔多半個鐘),就一
重點黎啦!係無敵海景呀!唔係睇得少少咁,而真係係隔離!
咖哩蟹
雖然咖哩蟹係泰菜好common,不過呢度做得的確唔錯!
馬沙文牛肉咖哩
馬沙文咖哩係偏甜既,黎自椰奶,幾特別既。
薄餅酥香,cut開細細塊,岩岩好。
牛肉係腩位,肥瘦平均,香口亦有牛味,正呀!
奇異果沙冰
非常之fresh同天然,味道係金奇異果,大大杯,清一清腸胃
泰式燒雞
其實本身諗住叫明爐魚,不過佢話未有貨,就點左佢推介既燒雞
其實幾驚點燒雞,因為十居其九都燒到好乾身。
不過呢度係即燒既(所以要等差唔多半個鐘),就一於試一試!
隻雞size都算大隻,不過肉唔嚡,皮又燒到香口,甜甜地咁。人多叫一隻就good la!