2017-12-14
很久沒有去泰國了,忽然想吃泰國菜,又不想去九龍城吃,友人介紹話西貢有個好地方,所以今晚就過來試試。這裡在海灘旁邊,有室外室內選擇,我揀了室外,因為室外有帳幕,空氣好清新,仲可以嗅到海水味,感覺好似係芭堤亞海邊一樣。粉絲蟹煲428元,用了一只很大的肉蟹,打開煲蓋,有點胡椒香氣傳出,蟹肉新鮮好結實,蟹肉非常多,粉絲吸了蟹肉的汁,變得非常之美味,整個組合只有用完美來形容。泰式燒雞半只168元,雞皮燒得好香,有少少焦而脆,醃料令雞皮已經好好香,雞肉軟滑而不乾身,食得出生燒,唔係事前燒好一半,落單後再燒埋佢,真是有點後悔叫半只,其實一只靚燒雞,真係好難遇上,下次必定因為隻燒雞而再來。 鹽燒鰂魚188元,用鹽包著鰂魚去燒,避免燒焦魚的表面,而魚肚放滿了香茅和其他香草,因此這條魚變得更加鮮甜。椰青58元,椰青水很清甜,吃泰國飲椰青,感覺非常泰國Mango frozing 58元,開始以為係芒果沙冰,飲落才發現係芒果特飲,因為除了芒果汁、肉之外,再加上了香茅葉,所以味道很特別。芒果糯米飯 68元,糯米飯比較軟淋,而芒果已經熟了,所以將糯米、芒果、椰漿加埋食,真係一絕。我對粉絲蟹煲和泰式燒雞印象深刻,而
椰青58元,椰青水很清甜,吃泰國飲椰青,感覺非常泰國
我對粉絲蟹煲和泰式燒雞印象深刻,而環境近海邊,坐在這𥚃享受美食,絕對有遠離塵囂的感覺。