2023-06-16 341 瀏覽
呢間新開嘅餐廳,其實想試好耐,但係佢午餐只係開星期四至星期日,所以等咗一段時間,work from home 先至有機會抽時間嘗試。星期五的午餐,店內已經有幾位OL食緊,午餐選擇都有幾款:豬扒、牛肉、魚,各樣有啲,可以自由選擇加埋甜品、沙律、湯,甜品又有款揀。先來嘅係一個沙律,蔬菜新鮮,沙律汁好refreshing,個重點就係上面的幾粒麵包糠,並唔係預先包裝的沙律麵包糠,好明顯係自己用麵包再烘,有誠意。之後我加咗一個南瓜湯,相當好飲,一定係自己整㗎。再上主菜,係梅子醬豬扒,豬扒煎得外脆,豬扒味濃,我唯一略嫌有少少熟咗啲,有少少乾,但係我好鍾意塊扒有咬口,非常好味,配有醋汁洋蔥及意粉。個意粉亦係一個重點,佢哋係用幼身意粉,煮得非常煙韌,每一條都有味道,並唔係普通用滾水淥熟嘅意粉,非常有誠意。豬扒配襯日本梅子醬,其實非常配襯唔油膩好開胃。成碟菜,其實有成四五種味道,每一種都好有特色,好食得出味道,讚!之後再加上甜品,係檸檬撻,簡簡單單,個curd 做得味道適中,個tart好脆亦好有味道。佢哋每三四個禮拜會轉Menu,我諗我嚟緊每個月都會去一次食。

之後我加咗一個南瓜湯,相當好飲,一定係自己整㗎。

2023-06-16