呢幾年鍾意咗食素,但係食素之如都想影啲靚相今日就嚟到西環堅尼地城嘅一間新店 除咗可以買雜物食品,佢哋沖有間cafe今日就試咗一餐廚師發板嘅晚餐$280(5月體驗價$180)•炒蕎麥花生配脆海苔前菜以香脆為主 好鍾意炒香左蕎麥配蓮藕同海苔口感好好•山竹青蘋果寒天呢一度菜主要係食原材料味道 山竹同埋青蘋果好夾 酸酸甜甜好開胃•白蘆筍萵筍紅海藻調味主要黎自紅海藻 味道清新 蔬菜好嫩 用最嫩既部位做 有鮮甜味•炸牛蒡炸豆腐木耳紅蘿蔔球海帶湯我超級鍾意食炸牛蒡因為好似薯條咁咁脆 而炸豆腐比我嘅感覺係超驚喜 裏面加咗黑木耳同埋紅蘿蔔增強口感 豆腐球外脆來軟加埋底下嘅海帶湯好好味•粟米蓮藕天婦羅配蒜心呢個天婦羅亦都好好食加埋天然嘅蒜芯 帶點刺激但又唔會過辣 而且食得出係即炸 好脆•自家製貓耳朵山椒腐乳通菜呢個係做出中意混合 有佢哋自家製嘅貓耳朵非常之彈牙 al dente 再加上上面嘅烘過嘅麵包粒同埋蒜粒 味道啱啱好唔會過鹹•紅麵鼓茄子珍珠米risotto你一個係我成餐飯最鍾意嘅 茄子用紅麵鼓沾過 帶鹹香 加埋菇菌有鮮味 最欣賞就係珍珠米嗰部份佢係炙燒過所以做出小小鍋巴嘅感覺•開心果豆乳Gelato
呢幾年鍾意咗食素,但係食素之如都想影啲靚相

今日就試咗一餐廚師發板嘅晚餐$280(5月體驗價$180)

炒蕎麥花生配脆海苔

開心果豆乳Gelato鷹嘴豆杏仁蛋白餅

到結尾都係一個好清新唔會過甜嘅甜品
雪糕有啲豆味香 鷹嘴豆杏仁蛋白餅亦都非常之脆配雪糕食啱啱好

好食指數: 8.5/10
除咗好欣賞佢哋嘅精緻同埋味道之外亦都好好好欣賞佢哋零浪費嘅概念
呢度買嘅食品可以以重量計算即係你用幾多就買幾多
大家可以用自己嘅玻璃樽器皿或者佢哋提供嘅紙袋去買嘢 我啱啱就已經買咗早餐聽日食啦
2019-05-30
  • 自家製貓耳朵山椒腐乳通菜