2017-10-25 772 瀏覽
今日陪女朋友去西營盤一間賣千層蛋糕嘅新鋪,地方唔難搵,一出地鐵站行最多5分鐘就到,入面有幾張枱,環境睇落乾淨,又夠光猛,比人一重好舒服好chill嘅感覺,聽店員講每個月佢地都會有一種special cake,咁啱嗰日我同女朋友就食到港式奶茶味,除咗呢隻之外,我地仲買咗抹茶同海鹽焦糖。整體嚟講佢嗰到d千層蛋糕幾好食,皮夠薄,cream夠香,3種味都唔會話唔夠味,我自己嚟講幾鐘意海鹽焦糖,2種味都唔會overshadowed咗對方,反而令到成個蛋糕嘅味rich咗。不過可能因為地區同鋪租問題,一件蛋糕需要$58蚊,雖然真心係好食,但係喺比多$10就可以食lady m嘅情況下就可能會貴少少,不過環境同食物都好啱文青去幫襯下😂
2017-10-22