2023-01-14 3353 瀏覽
一直聽過西環有兩間點心好出名,一間係叁去壹,一間係新興~叁去壹太污糟,尚需時間接受🤦‍♀️呢間好似唔錯咁😎襯今日下晝放假,就落來飲個茶食個包了😚去到餐廳大概係一點半左右,門口已經有幾個人排隊等位~等左十分鐘左右就有得入座👍舖面比較細,枱同枱之間都唔係有太多空位😐同埋個地下,唔肯定係因為今日特別潮濕,定餐廳原因,地下都比較跣,出入都要好小心🤦‍♀️姐姐招呼我地坐低時,係上一手茶客o岩o岩埋單未執枱,姐姐執枱速度好快,不過正如有D網友所講,抹枱布有D污糟🤦‍♀️呢度茶錢係 $8一位,我就叫左🍵龍井~就算只有一位,茶葉都幾濃,唔錯😝姐姐放低壺茶,就即刻同我地落單~大部分點心都係落完單即刻送上,唔洗點等👍🥢懷舊糯米包 (小點 - $21)呢個係同事好恨食嘅,本身我冇乜興趣,但見佢地咁恨食,加上唔係好多地方有,即管試下😂食落覺得一般般,唔太吸引到我😢我覺得只係一層🟡黃色嘅皮包住臘味飯,我會情願食一個個嘅臘味飯🙈不過皮好薄,呢個真係要讚一讚👍但糯米飯,我覺得只係一般般🤦‍♀️🦐蟹膏燒賣皇 (超點 - $27)、🦐新興蝦餃皇 (超點 - $27)蝦餃燒賣係飲茶必點,今次打孖上一齊來😏🦐燒賣皮薄,口感彈牙,但
一直聽過西環有兩間點心好出名,一間係叁去壹,一間係新興~
叁去壹太污糟,尚需時間接受🤦‍♀️
呢間好似唔錯咁😎
襯今日下晝放假,就落來飲個茶食個包了😚
去到餐廳大概係一點半左右,門口已經有幾個人排隊等位~
等左十分鐘左右就有得入座👍
舖面比較細,枱同枱之間都唔係有太多空位😐
姐姐招呼我地坐低時,係上一手茶客o岩o岩埋單未執枱,

呢度茶錢係 $8一位,我就叫左🍵龍井~
就算只有一位,茶葉都幾濃,唔錯😝
姐姐放低壺茶,就即刻同我地落單~
大部分點心都係落完單即刻送上,唔洗點等👍

🥢懷舊糯米包 (小點 - $21)
食落覺得一般般,唔太吸引到我😢
不過皮好薄,呢個真係要讚一讚👍
但糯米飯,我覺得只係一般般🤦‍♀️
懷舊糯米包
懷舊糯米包
蝦餃燒賣係飲茶必點,今次打孖上一齊來😏
🦐燒賣皮薄,口感彈牙,但唔算太有驚喜😂

🦐蝦餃反而唔錯,皮薄,唔似出面D酒樓咁厚😍
同埋蝦餃入面有筍粒,出面好多地方都冇了😍
蟹膏燒賣皇、新興蝦餃皇
🥛香脆炸鮮奶 (小點 - $21)
呢個真係不得之了😝
一開頭落單個陣,姐姐略帶猶疑,話唔知有冇🥛炸鮮奶 ~
佢即刻問廚房,話要等⏱五至十分鐘~
冇所謂啦,即炸仲好,等,一定等😎

另外三個點心差唔多食完,🥛炸鮮奶就出了~
上枱冇諗過咁大件😂
即刻夾起一個,一咬落去,皮一D都唔厚,好薄😍
🥛鮮奶好大舊,好滑,好正,好有幸福嘅感覺😍😍😍
咬完第一啖即刻同同事講好好食,仲好有衝動想叫多碟🤣
呢個真係必食,四個點心之首👍👍👍
香脆炸鮮奶
最後埋單,一位食左2個小點、2個超點加$8茶錢,冇收加一,總數 $104,幾抵食~
食物質素方面,糯米包同燒賣比較一般,蝦餃同炸鮮奶幾出色😋
自己感覺可以再幫襯,支持一下特色小店👍
2023-01-13
蟹膏燒賣皇、新興蝦餃皇