2019-12-05
朋友唔講都唔知,原來我屋企附近都有好食嘅火鍋店,所以就喺本大少生日當日去食返餐!呢間火鍋店叫做火鍋撚,有個「撚」字,零舍有霸氣!呢度地方幾大,侍應好好人,我哋諗咗一陣就落單。今日想清清地,叫咗個蜂巢豆腐白湯鍋,入面有人蔘等藥材,仲有鴨血等非常滋補。呢度嘅火鍋配料都非常唔錯,順德魚腐,大家都會以為係生嘅,要放入煲煮,但係呢個魚腐同其他嗰啲好唔同,佢係已經煮好,可以就咁食,外皮仲好有咬口,食落幾有咬口。下一個要介紹嘅就係黃金蛋黃炸魚皮,呢個係我食過最好食嘅黃金炸魚皮,魚皮唔單止炸到非常鬆脆,蛋黃汁亦都啱啱好,可以掛住喺魚皮上面,大家一定要試!打邊爐點少得叫丸類,呢度個雙拼牛丸好特別,分別係法式龍蝦湯爆漿牛丸同黑松露菌醬爆漿牛丸,龍蝦湯同黑松露菌醬都係我嘅至愛,牛丸好彈牙,入面一咬即爆汁,非常過癮!平時大家打邊爐都可能會食響鈴,不過亦都有另一個選擇,呢個老油條我覺得都好好食,就算浸完湯之後,都可以好咁脆!至於肉類方面,極品安格斯肥牛大同羊肉片都好好食,牛肉幾厚切,又重牛肉味;羊肉又唔羶,幾高質。食完牛羊就食海鮮,鴛鴦雙蚌有桂花蚌同珊瑚蚌,全部都爽口又鮮甜。食咗咁多嘢,係時候要食下菜,生菜同皇
呢度嘅火鍋配料都非常唔錯,順德魚腐,大家都會以為係生嘅,要放入煲煮,但係呢個魚腐同其他嗰啲好唔同,佢係已經煮好,可以就咁食,外皮仲好有咬口,食落幾有咬口。下一個要介紹嘅就係黃金蛋黃炸魚皮,呢個係我食過最好食嘅黃金炸魚皮,魚皮唔單止炸到非常鬆脆,蛋黃汁亦都啱啱好,可以掛住喺魚皮上面,大家一定要試!打邊爐點少得叫丸類,呢度個雙拼牛丸好特別,分別係法式龍蝦湯爆漿牛丸同黑松露菌醬爆漿牛丸,龍蝦湯同黑松露菌醬都係我嘅至愛,牛丸好彈牙,入面一咬即爆汁,非常過癮!平時大家打邊爐都可能會食響鈴,不過亦都有另一個選擇,呢個老油條我覺得都好好食,就算浸完湯之後,都可以好咁脆!至於肉類方面,極品安格斯肥牛大同羊肉片都好好食,牛肉幾厚切,又重牛肉味;羊肉又唔羶,幾高質。食完牛羊就食海鮮,鴛鴦雙蚌有桂花蚌同珊瑚蚌,全部都爽口又鮮甜。食咗咁多嘢,係時候要食下菜,生菜同皇帝菜夠哂綠,煮一陣就食得。食完咁多熱氣野,飲返個竹蔗茅根紅蘿蔔馬蹄水,好清甜!
食到最後仲有兩個好特別嘅甜品,芋圓同腐竹糖水沙冰!
今年嘅生日真係好難忘呀!