2019-05-13
星期六返半晝,放工就去北角食野順便去搵D野。之後我見到金鶴有沾麵;而呢餐廳竟然用雞做嘅沾麵。我食咁多次沾麵,大多沾麵湯底麵係鰹魚湯又或者豚骨湯;第一次試雞湯。門面門口除了有金鶴拉麵,門簾就用咗 金色,而且仲有鶴。
餐牌餐廳佈置其實我覺得幅壁好有宮廷feel...,金色做底色,啲鶴就好似喺湖邊玩咁。食物雞白湯沾麵先講沾麵湯;沾麵湯呈米白色,第一啖飲嘅味道係有很好強烈嘅雞湯味。而飲下去的時侯唔油膩。沾麵湯內有筍同雞肉。雞肉好柔軟,而且好滑,猶如絲一般的滑。筍好爽口,食嘅時侯有筍嘅鮮甜味;沾麵好彈牙,當放上沾麵湯再取出嘅時侯,係好掛汁嘅。鹵蛋(味付玉子)蛋白很滑而且蛋黃的蛋黃味好濃稠。叉燒眼見有灸燒嘅痕跡,聞嘅時侯有很香嘅灸燒嘅香氣,肉質很柔軟,由於不太多的脂肪;所以無油膩感;雞胸肉由於廚師用慢煮的方來烹調(即是60度煮6小時),故此保留謍養之外,亦可以令雞肉好柔軟。服務態度我個人覺得服務態度好好,一坐就問我飲茶定飲水;之後俾張濕紙巾我;其二就有客人打瀉嘢,待應好主動清理檯面。
門面
門口除了有金鶴拉麵,門簾就用咗 金色,而且仲有鶴。
餐廳佈置
食物