2005-08-26
讓小朋友選地方,居然挑這兒!!他們說:「我地鐘意食芝士和意大利粉!」好,我就捨命陪君子!兩名小朋友和兩名大人(我和女友),選了三款小吃、兩款意粉、三杯飲品。小吃:芝士焗茄子($29)、芝士焗西籣花($29)、香蒜田螺煙肉焗薯茸($38)。好足料味濃,份量亦不少。意粉:煙肉腸仔蘑菇意粉($62)、火腿蘑菇菠蘿意粉($62)。兩款的汁料都是紅汁(意式蕃茄汁)。份量好多,每盤至少有三飯碗份量,當中一半係配料,真係好罕見地足料多餸!飲品:三杯都係「蘋果菠蘿汁」($26),味道一般。看!讓小朋友點菜,出來就是這結果!多久沒吃過用「煙肉/腸仔/火腿/蘑菇/菠蘿」這些簡單配料作的意大利粉!?跟同年紀的人進餐,多數點「蜆肉/海鮮/雞肉」這些配料,意粉多點「扁意粉/天使麵」。似乎,小孩子跟大人的口味相當唔同!我不是排斥這類普通意粉,相反,我相當懷念兒時吃家裡傭人所作的「港式肉醬意粉」呢!?
飲品:三杯都係「蘋果菠蘿汁」($26),味道一般。