2019-05-15
去旺角來來去去都係食嗰兩三味,雖然好似周街都係嘢食,但係有時都會揀唔到,好迷惘。今次行入啲,可能有好嘢食,果然新開左一間台式一人火鍋。喂呀,係臭豆腐啊!台式湯底一直都係我比較鍾意嘅火鍋湯底,因為台灣嘅麻辣湯比較溫和,唔會好刺激喉嚨,但係又可以過下辣癮,所以我都係叫咗招牌臭臭鍋嘅。佢個臭豆腐係高質嘅臭豆腐呀!臭就唔使講啦,但係連食落都有嗰陣臭嘅味道,好想帶啲外國人黎試吓,睇下佢哋反應哈哈。因為朋友唔係太肚餓嘅關係,只係買多咗個套餐跟嘅滷肉飯,雖然細細碗,但係珍珠米都幾熱鬧,佢個肉操唔會太鹹,但係一啲都唔孤寒,俾咗好多肉坐喺面呢!台式餐廳又點可以冇台式飲品呢?跟住叫咗個奶蓋烏龍,叫咗無糖就可以飲到佢嗰陣茶味,茶嘅香味好重,加埋個奶蓋,都唔會太過肥膩,亦都可以中和到火鍋嘅油,圓滿。