2021-07-13
今次係一個隆重嘅食評,因為我同朋友豪食咗一餐極新鮮豐富嘅生蠔宴😆好難得第一次唔係食buffet先食到生蠔,而且喺生蠔專門店有各色各類嘅生蠔,真係百花齊放,唔知點揀。好彩店員好nice咁介紹咗唔同種類嘅生蠔嘅特色,最後我哋就揀咗以下各款:👅Dibba Bay Oyster ($84/2) ❣️食嘢順序係由清新到濃味咁排著食。呢個做starter係最好嘅,因為係最鮮甜,最易入口,而且一啲都唔腥,為之後嘅盛宴開咗個好頭😋👅Spanish Oyster - Jumbo ($124/2) ❣️如果冇記錯嘅話,呢個應該係最啱我口味,係咁多個之中我最鍾意嘅。因為佢既清新,又保有生蠔味,但又唔會太濃郁(個人口味)👅Tia Maraa Pearl ($72/2) 👍🏻👍🏻佢嘅size細細粒但非常creamy👅Speciales Lambert - No. 1 ($104/2) 👍🏻👍🏻👍🏻口感結實,礦石味同海水味都比較重,但鮮味都夠強👅Gillardeau - No. 1 ($104/2) 👍🏻👍🏻👍🏻No 1嘅意思係比較大隻,佢肉身結實,咬落有口勁👅北海道活赤貝 ($78/1) 👍🏻👍🏻👍🏻煙煙韌韌好彈牙
👅Dibba Bay Oyster ($84/2) ❣️
👅Tia Maraa Pearl ($72/2) 👍🏻👍🏻
佢嘅size細細粒但非常creamy
口感結實,礦石味同海水味都比較重,但鮮味都夠強
No 1嘅意思係比較大隻,佢肉身結實,咬落有口勁
👅北海道活赤貝 ($78/1) 👍🏻👍🏻👍🏻
煙煙韌韌好彈牙👍🏻而且相對抵食
👅車厘蜆 ($96/2) 👍🏻👍🏻
未試過生食蜆所以試下😆唔錯
👅北海道帶子 ($38/1) ❣️
必試!好新鮮好清甜好彈牙,食完生蠔再食佢,會感受到不一樣嘅海鮮味
👅清酒蒜蓉煮活蜆湯 ($238)❣️
[警世]食完生蠔必須飲一碗熱辣辣湯黎暖肚⚠️生蠔雖然鮮甜好味,但食咁多真係好寒涼。 所以呢個時候飲湯就真係最啱身體。雖然呢碗湯都幾貴,但佢係呢個時候比到嘅幸福感真係值得🤤。清酒再加蒜蓉即刻令到成個食道暖晒。而蜆肉都好新鮮清甜,海鮮味道完全配合到頭先啲生蠔
👅龍蝦忌廉意粉 ($198) 👍🏻👍🏻👍🏻
呢間餐廳除咗主打生蠔之外,都有好多其他新鮮嘅海鮮餐點,例如有得食海鮮拼盤,食正式嘅西餐等等。而我同朋友就揀咗龍蝦忌廉意粉。佢有好多龍蝦肉,而且重點係龍蝦唔使自己剝殼!忌廉汁好足夠,意粉好Juicy。而且各方面嘅調味都配合得好好,成碟意粉都好入味。