2021-03-15
蟹點位於鴨脷洲,港鐵站海怡半島A出口,再步行大約5分鐘就到,非常方便,餐廳分戶外同室內兩個區域,呢個天氣清清涼涼,坐戶外都係好舒服嘅;室內燈光通明、餐枱乾淨又整齊。入口左手邊,係一排長長嘅開放式廚房,劃分為三個區域,泰菜、中菜海鮮、潮式打冷,望入去廚房乾淨衛生,令食客食得安心又放心👍🏻。打開餐牌,有重頭戲,必食招牌白胡椒炒蟹🦀、避風塘炒蟹🦀;滋補湯水、佐酒小食、風味煲仔菜、鑊氣小炒、粥粉麵飯、潮州打冷;泰式飯麵、泰式小食、海鮮小炒,各適其適,花多眼亂。今晚除外食招牌白胡椒炒蟹🦀外,仲叫左幾款泰菜。招牌白胡椒炒蟹🦀,鐵板上枱,隻蟹起碼斤半重,嘩😆應真唔講得笑,隻蟹鉗同我隻手掌一樣大🤣真係啖啖肉,非常過癮,白胡椒嘅辣唔會太搶,反而更加釣出蟹鮮,蟹肉一梳梳,非常新鮮,難怪成為蟹點嘅招牌菜👍🏻。冬陰功湯🍲,湯料十足,最矚目係有隻開邊小龍蝦🦞,實在太誇張,成個湯立即升格😆,湯嘅酸辣度同濃稠度適中,非常合適香港人口味😋。泰式生菜🥬包,豬肉碎粒粒分明,肥瘦適中 ,肉質保持濕潤,夾雜九層塔同檸檬葉碎,仲有些少香茅嘅味道,非常正中嘅泰式小食,生菜片片脆綠,包住啲肉碎一齊食,減去油膩感,放入口初初食倒嘅係
今晚除外食招牌白胡椒炒蟹🦀外,仲叫左幾款泰菜。
泰式生菜🥬包,豬肉碎粒粒分明,肥瘦適中 ,肉質保持濕潤,夾雜九層塔同檸檬葉碎,仲有些少香茅嘅味道,非常正中嘅泰式小食,生菜片片脆綠,包住啲肉碎一齊食,減去油膩感,放入口初初食倒嘅係配料同肉香,慢慢辣味開始爆出黎😆非常過癮。
泰式串燒🍡(雞、牛、豬)燒完肉質仍保持濕潤,蘸埋個沙嗲醬,好惹味😋
今晚個招牌白胡椒蟹同幾款泰菜都做得非常好,好有水準,下次一定會再黎食下中式小炒,因為見倒隔離枱食中菜小炒,真係鑊氣十足😆