2021-06-30
好朋友強力介紹,今日嚟咗呢一間蠻高級嘅日本餐廳, 呢度裝橫唔算華麗,但都幾有日本風,仲有吧檯圍住師傅,當場煮鐵板燒畀你食食完後覺得好正,所以忍唔住上嚟俾個like Menu 有幾個餐可以揀,一望落去都係高級嘅食材,同埋未見過嘅煮法,未食已經令人好期待 最後我揀咗呢個餐 頭盤: 蟹肉沙律 同 海膽黑松露溏心蛋海膽配黑松露,意外地互相都唔搶,放喺溏心蛋上,用嚟醒胃十分好 煙燻帆立貝賣相幾靚本身我就好鐘意食帆立貝刺身,食煙燻雖然冇咗嗰種鮮味,但就令到件帆立貝好香好惹味,店員特意建議我分開一半食,一半就咁食原味,另一半就配旁邊嘅岩鹽食 活鮑魚 配海苔 蟹肉醬燒鮑魚 (成隻手掌咁大)煙煙靭靭, 有少少脆皮 所以配返清淡嘅蟹肉醬食,容易入口 法國鴨肝如果你鐘意食鵝肝鴨肝之類,呢道菜真係冇得頂,香到不得了。師傅仲煎到外層少少脆,咬落去啲汁咇出嚟,一個字: 爽 日本A5和牛厚燒和牛(厚/薄)或黑毛豬中揀一款厚燒和牛好juicy,入口好鬆軟 炸蒜片(獨子蒜)香到有少少燶味 千両茄子就第一次食,唔似我哋食開嗰啲茄子,比較硬身,但味道就好濃美國大啡菇大大隻,入口清香又多汁 豆腐魚湯 +粒帶子可能係啲mai
食完後覺得好正,所以忍唔住上嚟俾個like
最後我揀咗呢個餐
頭盤: 蟹肉沙律 同 海膽黑松露溏心蛋
煙燻帆立貝
賣相幾靚
活鮑魚 配海苔 蟹肉醬
法國鴨肝
如果你鐘意食鵝肝鴨肝之類,呢道菜真係冇得頂
日本A5和牛厚燒
和牛(厚/薄)或黑毛豬中揀一款
厚燒和牛好juicy,入口好鬆軟
炸蒜片(獨子蒜)香到有少少燶味
美國大啡菇大大隻,入口清香又多汁
豆腐魚湯 +粒帶子
可能係啲main太濃味,配返個清清地嘅湯俾個胃冷靜吓
蟹肉炒飯
炒得好香嘅炒飯,但其實食到果一刻,已經滿足度100。佢已經成為咗去飲宴嘅伊麵
甜品雪葩
日本直送甜品,聽員工講係原個拆包裝稍為解凍就上枱。有好多味可以揀(好似有7~8種,唔記得咁多)
呢間餐廳嘅 員工服務非常好 每一道菜都細心解說 ,食物用料相當高級,大多都係日本貨
所以質素有保正
食咗兩個零鐘,身邊幾枱都聽到 “生日快樂” 🤣
下次會再去試埋另外果兩個餐