2022-02-17
餐廳:螢火 (尖沙咀)地址:尖沙咀尖沙咀東部加連威老道96號希爾頓大廈LG樓1號舖「我永遠相信螢火般的光芒,讓黑夜裡迷路的人都能找到方向。」講起螢火你會諗起咩呢?螢火蟲?漆黑裏嘅一點光🌟?尖東呢間螢火 @hotaru_teppanyaki_omakase 喺一間主打鐵板燒同Omakase嘅日本餐廳,開咗接近4個月,以「簡單就是美」作為製造食物嘅標準,唔用任何味精,盡可能將食物本身嘅鮮味帶出嚟。而有別於一般鐵板燒,呢度嘅總廚本身有煮法國菜嘅經驗,將法式西餐嘅元素加入鐵板燒當中🇫🇷,打造咗新式嘅fusion鐵板燒,一道道精緻、擺碟吸睛嘅菜式就咁呈現喺眼前😍餐廳設有三個區域,一邊喺VIP鐵板燒房,設有最低消費,比鍾意私隱度高嘅客人包房享受美食🍴;另外兩個區域喺鐵板燒居區同Omakase區,牆上仲有天燈嘅投影,客人可以喺IPad寫上願望同祝福字句,之後喺牆上嘅天燈投影出嚟,相當有意思🏮今次叫咗佢哋嘅龍蝦鐵板燒套餐,每位$1190,另有加一服務費,由入門口開始服務已經好唔錯,店員見到客人嘅需要就會主動同迅速咁幫手,例如幫手拉櫈、放袋、斟茶等,感覺賓至如歸🥰✝️澳洲龍蝦食完鮮蝦沙律就直接進入呢餐嘅重
「我永遠相信螢火般的光芒,讓黑夜裡迷路的人都能找到方向。」
✝️澳洲龍蝦
食完鮮蝦沙律就直接進入呢餐嘅重點——澳洲龍蝦🦞,平時就咁食龍蝦肉會比較dry同單調,又或者比其他調味料搶過咗龍蝦嘅鮮味,呢度嘅大廚先挑出龍蝦頭嘅膏整成龍蝦醬,再撈埋龍蝦肉去燒🔥,咁先食到龍蝦最原汁原味嘅一面,而鐵板燒過後,龍蝦肉入口爽彈而鮮香滋味🤤。食完龍蝦肉,大廚會用剩低嘅龍蝦頭同尾去煮最後嘅味增湯🍲
✝️清酒煮蜆
大廚教我先飲個湯,品嚐一吓用清酒煮蜆本身嘅鮮甜,當中加入咗黑椒同辣椒🌶️,入口另帶有一份辛香,一啲腥味都無👍
✝️黑魚子鵝肝蒸蛋
以黑魚子取代咗鹽嘅調味🧂,入口鹹香黏稠、充滿住海洋嘅清揚風味,配搭埋鵝肝嘅嫩滑蒸蛋,加上裝飾用嘅食用花🌺,霎時間簡單嘅菜式都變到好高級✨,不過用銀質同鐵質嘅匙羹會影響咗黑魚子嘅鮮味🥄,最好用返木製或者貝殼製嘅匙羹會比較好
✝️法國鵝肝多士
用牛油煎香多士🧈,再將鵝肝調味加入紅酒煎香🍷,上碟後配埋意大利焦糖醬同日本蘋果醋醬🍎,食落肥美得嚟一啲油膩感都無,醬料嘅甜香配搭得非常好👏
✝️日本A5和牛薄燒
薄燒嘅鹿兒島縣A5和牛香口誘人🥩,入口即溶🤤,裡面包住爆香、隔咗油嘅蔥同蒜,唔使蘸任何調味已經好濃郁夠味,
✝️櫻花蝦炒飯
用櫻花蝦同蔥花去炒呢個飯,面頭加咗有「貴族蛋」之稱嘅日本蘭王蛋🥚,蛋黃光亮呈橙紅色,蛋香好突出,高品質嘅出產令佢可以生吃都得,撈飯一流。
✝️龍蝦味噌湯
用返最開頭嘅龍蝦頭尾去煮呢個味噌湯,有一種首尾呼應嘅感覺🦞,比一般味噌湯更鮮甜,唔會好鹹飲到好口乾。