餐廳:Boon (觀塘)地址:觀塘駿業里10號業運工廈14樓G室唔知你覺得食飯喺唔喺一種恩賜呢?最近去咗觀塘一間新嘅fusion餐廳,以法式菜為主🇫🇷,加入日式元素🇯🇵,佢地每款菜式都加入一啲獨特元素,希望客人可以食到出面食唔到嘅菜式。餐廳名叫「Boon」,意思即喺恩賜,老闆最希望客人嚟到呢度relax又開心,好似得到一份禮物咁🎁,而餐廳充滿唔同手工藝植物同乾花💐,襯埋簡約風格形成一種小清新風氣今次同朋友食咗個early dinner,叫咗:1️⃣炸蠔 $582️⃣封門柳 $1683️⃣士多啤梨法式甜薄餅配意大利gelato $984️⃣Chocolate Latte $485️⃣雜莓乳酪沙冰 $58話明喺法式享受,餐廳唔會催你食完就要走,比你喺用餐嘅過程慢慢聽住舒服嘅音樂🎼,同朋友傾吓偈💬,享受一個真正慢活嘅空間😚先嚟嘅喺飲品,我飲嘅Chocolate latte,唔好比個名呃到,其實入面係冇咖啡成份,latte之意在於飲品面頭嘅鮮奶泡泡,而佢地選用嘅可可粉飲落有濃郁朱古力香🍫,形成漸變層,加上燒過嘅Marshmallow,又幾似雲上雲☁️;朋友飲嘅雜莓乳酪沙冰由raspberry、黑加侖子、士多啤梨🍓等
餐廳:Boon (觀塘)
地址:觀塘駿業里10號業運工廈14樓G室

今次同朋友食咗個early dinner,叫咗:
1️⃣炸蠔 $58
2️⃣封門柳 $168
3️⃣士多啤梨法式甜薄餅配意大利gelato $98
4️⃣Chocolate Latte $48
5️⃣雜莓乳酪沙冰 $58

朋友飲嘅雜莓乳酪沙冰由raspberry、黑加侖子、士多啤梨🍓等打製而成,加入埋yoghurt,淨喺粉紅色嘅造型都夠哂奪目😍

佢地嘅炸蠔喺嚟自日本🗾,經老闆嚴選之下先揀出呢款炸完依然好爆汁嘅生蠔🦪,而且外層唔厚,唔會食到成口粉👍;
封門柳配上燒鰹魚片,薯蓉加入紫菜元素,仲有自家打造嘅昆布牛油汁🧈,可以話完美示範咗一道菜點樣將日式同法式融合,
封門柳煎至接近五成熟,色澤紅潤帶點熟成嘅顏色相當吸引,
食落配埋脆脆香口嘅鰹魚片真係好特別😚

不得不提緊喺甜品啦,薄薄兩片嘅法式甜薄餅,加上雲呢拿味嘅gelato🍨,
再畫上士多啤梨醬同加上鮮士多啤梨果肉🍓,未食都已經流晒口水🤤,
打返張卡先啦📸,笑~~~
2021-02-22
  • 封門柳