2019-08-14
是日和老公睇戲+dinner,荃灣區都幾多新開麵店,我們選了這家馬拉菜「蝦麵店」,二人套餐都算經濟實惠,幾抵食有小食、甜品、麵及飲品。檳城尋味二人套餐 $248 是日油菜 我們選了馬拉盞通菜,醬汁帶小小咸香幾野味。跟餐有兩柸飲品加10蚊可以order特飲。Order了青檸及亞參疏打,「亞參疏打」個名幾可愛第一次聽呢!味道甜甜酸酸又有點像人參果味,幾特別!🔸馬來香炸雞翼+沙嗲雞脾肉串雞翼皮焗得脆口唔會太咸,個人較喜歡沙嗲雞脾肉!雞肉嫩口而沙嗲唔會好重口味,沒有很辣還帶小小甜味😋🔸秘制囉吔很特別的檳城小食,是油條加蘋果及菠蘿,個人幾欣賞這個秘製醬汁,酸酸地又帶小小咸及花生香味幾開胃呢。🔸福建鹵湯,蝦肉肉片檬粉湯底都有幾多材料有蛋、冬菇絲及菜,賣相似碗仔翅般,質感較結身帶有小小鹵肉味道微辣的,不會太咸,個人幾欣賞佢個蝦,肉幾入味同埋夠爽口。🔸豬骨雞湯魚片四寶本以為這個湯底平平無其,原來豬骨同雞味都幾濃郁,清清地配合埋彈牙既魚片和魚旦,不錯👍🏻🔸甜點 榴槤咖央多士身為榴槤粉當然要試下呢。多士脆脆,榴槤味都幾濃加上有咖央醬,味道豐富天甜甜地😋摩摩喳喳賣相不錯,是本人最愛的紫色系,糖水芋頭味濃郁甜
檳城尋味二人套餐 $248
是日油菜
我們選了馬拉盞通菜,醬汁帶小小咸香幾野味。
跟餐有兩柸飲品加10蚊可以order特飲。
🔸馬來香炸雞翼+沙嗲雞脾肉串
🔸秘制囉吔
🔸福建鹵湯,蝦肉肉片檬粉
🔸豬骨雞湯魚片四寶
🔸甜點
榴槤咖央多士
身為榴槤粉當然要試下呢。
多士脆脆,榴槤味都幾濃加上有咖央醬,味道豐富天甜甜地😋
摩摩喳喳
賣相不錯,是本人最愛的紫色系,糖水芋頭味濃郁
甜甜的入面還混合了香蕉及車厘子呢。
整體味道唔錯,一嚐了馬拉風味小食及湯麵甜點,三百蚊二個人都算幾抵食!