蛋撻不嬲都係香港人下午茶嘅美食,因為一件熱辣辣新鮮出爐既蛋撻,酥皮鬆脆,蛋漿滑溜,加上一杯熱奶茶,就可以抵銷港人半日嘅辛酸,但一件普通嘅蛋撻,點可以滿足到嘴刁嘅香港人,因為皮蛋撻非常考功夫,要做到外層鬆化、蛋漿軟滑既酥皮蛋撻談何容易。最近有間好受歡迎既茶餐廳,原因係因為佢地既酥皮蛋撻。金園茶餐廳係位於長沙灣工業區既一間舊式茶餐廳,平時食客都係街坊多,不過可能因為疫情,香港人無得去旅行,只可以專心一意係香港搵美食,最近社交平台發起一個香港蛋撻關注組,將各大茶餐廳嘅蛋撻比較,有網民將呢間金園茶餐廳嘅酥皮蛋撻放咗上去,引起熱烈嘅關注而爆紅,蛋撻厚得黎又鬆化既賣相,吸引左好多蛋撻迷過黎幫襯,高峰時期要排足45分鐘先買到,由此可見佢有幾受歡迎。金園茶餐廳其實已經長沙灣開業二十幾年,係1998年開業,係家庭式經營,呢家由第二代既次女接手。第一代店主做法就係貴精不貴多,所以餐牌剩係得兩頁紙,款式唔多,不過茶餐廳要有嘅佢都有,當中豬扒燴意粉最出名,因為入面既秘製黑椒係前店主拜師學習,黑格豆要親自去上環海味店挑選,對食物非常執著。特別一提每人最低消費$19,所以淨係食一個蛋撻唔夠。當日係紅日去,大概下晝

當日係紅日去,大概下晝兩點去到餐廳,會見到餐廳左右有兩條隊,左邊係堂食,右邊淨係買蛋撻,右邊條隊會比較多人,大概六到十人,每次都係半打半打咁買,蛋撻出爐一底大概有36件,所以兩、三分鐘就會掃光一底。而左邊條隊大概有四個人,可能因為我一個人去,所以好好彩唔駛等就入到去堂食。

店內都算燈火通明,長身會貼咗店舖舊面貌嘅相片,餐廳既一磚一瓦、傢私、水吧全部都係自己設計同製造,不過佢哋嘅長枱大細比較細,再加上疫情關係,用隔板分開一半,就窄上加窄,啲嘢食緊貼住隔板。
1️⃣ 酥皮蛋撻 💰8(👅: 8.5/10)
酥皮蛋撻

呢度蛋撻嘅酥皮係用麵粉、豬油同奶粉做嘅油酥皮,攪拌後放入雪櫃,經過一晚鬆筋,再加上用雞蛋、奶水、糖、油整成嘅水油皮,同樣冷藏過夜,將兩層皮疊起,不斷對摺,完成後再放入雪櫃過夜,呢個多年不變、經由入行已經四十幾年老師傅既蛋撻食譜,先做到呢個咁特別嘅酥皮。
一個好食既酥皮蛋撻,我覺得首先皮要酥香鬆化,厚度要適中,酥皮與蛋漿的比例要恰到好處,食起黎先有層次感,因為酥皮太厚無層次,太薄又好易變實,承受唔到蛋漿重量,未係焗爐裏發起就已經比蛋漿壓扁。而蛋漿口感要滑,唔可以離邊,如果唔係有虛位既蛋漿食落會韌。蛋漿比例要適中,入口先夠滑同帶蛋香,如果蛋分量太少,蛋漿會過稀唔夠蛋香。蛋撻味道又唔可以太甜,如果唔係會搶左酥皮既油香。
酥皮蛋撻大細差唔多掌心咁大,睇落脤卜卜,個個都係色澤金黃色,個酥皮比一般麵包舖厚好多,有足料既厚酥皮,外表非常之靚,無論係酥皮定係入邊嘅蛋漿,聞落好香牛油香味,蛋撻羅上手,足秤重料,八蚊呢個價錢非常貼地。
入口酥脆又鬆化,酥皮夠厚,撻皮層次分明,但酥皮究竟厚好定薄好就好睇個人口味,一個蛋撻點好食法,凍都唔會係好食,而呢個食落夠熱辣辣,焗得夠乾身。
中間蛋漿部份呈金黃色,入口滑溜而且有蛋香,蛋汁脹卜卜,蛋香同牛油香並重,食落唔油膩,甜度亦恰當,要挑剔既係如果可以再甜啲、蛋漿再厚D、蛋撻既底都好似外層咁鬆化會更好食。
🍲 特餐💰40
2️⃣ 沙嗲牛肉麵 (👅: 7.5/10)
沙嗲牛肉麵

沙嗲牛肉麵算係依度嘅招牌,沙嗲牛肉配方係上一代店主自己研究,去左唔同地方試完之後,搵到呢間沙嗲廠出產既沙嗲醬,而且用左新鮮牛肉。
沙嗲汁主要得牛肉有沾到,而碗麵本身係無咩,所以牛肉食落算夠味,不過個湯麵就唔太夠沙嗲汁,而且湯底偏鹹,食落會口渴。
牛肉食落較厚,算冇乜筋,份量有四、五舊可以接受。
麵應該係大光麵,食落算小小淋,我個人鍾意硬身D。
3️⃣⃣ 火腿奄列(👅: 7.5/10)
多士

火腿奄列食落正常,蛋煎到半生熟,切開中間會漏少少蛋汁,不過會有小小燶邊,食落都有小小燶味,火腿份量正常,不過油味重左D。
4️⃣ 多士 +💰2(👅: 7.5/10)
多士烘到偏燶,牛油都算足夠,小小脆身。
🍹 凍檸茶 +💰2(👅: 7.5/10)
凍檸茶

凍檸茶茶算幾濃,但唔會好澀,加埋檸檬幾香,係杯唔錯既檸茶。
🌟其實長沙灣同區既新華茶餐廳都係出名蛋撻,我食過覺得蛋撻酥皮偏厚,要食多兩啖先食到中間,雖然酥皮鬆化、蛋漿稠度適中,不過甜度偏淡、蛋香較單薄,酥皮同蛋都是咬落較軟,個人鍾意金園蛋撻多D。

好食係好食,但值唔值得山長水遠買,就好睇大家幾鍾意蛋撻,如果係買一底返去同人一齊食都值得既,如果淨係想淺嚐一兩個,建議不如直接堂食試埋其他野食,因為堂食可以邊食邊等出爐既蛋撻。而呢度既特餐份量都足夠,再加埋蛋撻,其實一定食得飽。

呢度係蛋撻每朝六點就出爐,網上寫每10分鐘就出一次爐,但實際我果次食見到差唔多7、8分鐘就出一次爐,可能因為出咗名,為左滿足大排長龍嘅大家。店內都有其他新鮮出爐嘅麵包同西餅好似合桃蛋糕、蝴蝶酥、椰撻、雞批賣,價錢都係合理。另外店鋪既黑椒炒意粉都係人氣之選,過黎試蛋撻個時可以順侯一試。
👅味道: 8/10
🍴環境: 6.5/10
💰消費: 60 (服務費: NA)
❗ 每人最低消費$19
2021-04-06