2012-03-23 73 瀏覽
其實我要講返嘅係前年情人節嘅事,記得當時小弟睇咗本雜誌,係介紹幾間高級及出名嘅蛋糕店,其中就有此店。當時係介紹佢玫瑰花做形蛋糕,我見整得頗靚,加上相比其他店,佢嘅價格收費略平宜 (都要310銀一個),所以諗住嚟緊嘅情人節買返個嚟氹下老婆但忘記早些少去訂,到前兩日至打電話去時,店方稱因太多訂單做唔切,所以要截單,嘩...當時心急如焚之際,店員話當日可以早上去試下可能有客會唔要,咁就可以賣畀我。到情人節當日一早,已忘記9點定10點,一大早衝去等開門,我之後都有幾個似我嘅表面「老定」,內心擔心到不得了嘅傻瓜跟隊;哈哈之後不斷以善慕嘅眼神,望住其他人嚟攞該款蛋糕走,嗰種期盼而失落嘅心情,到現在仍銘記在心呀終於,喺六合彩中唔到,但約個多小時後,個女店員通知我,有個客訂咗個粉紅色嘅唔會要,問我要唔要喎,我當時幾乎感動落淚,感激上天賜予我的幸運。於是二話不說,乖乖放低錢,好似中咗獎咁,含淚地小心翼翼攞住個靚靚蛋糕走人;臨走時仲偷偷以勝利嘅眼神,偷望到我後便幾個傻瓜,同樣以善慕嘅眼神望住我離開;嘻嘻嘻當懷住喜悅嘅心情,同老婆、外父、外母、姨仔打開個靚靚玫瑰花蛋糕,眾人均讚嘆其美麗之造形及精湛嘅手工,並
,所以諗住嚟緊嘅情人節買返個嚟氹下老婆

,店員話當日可以早上去試下可能有客會唔要,咁就可以賣畀我

當懷住喜悅嘅心情,同老婆、外父、外母、姨仔打開個靚靚玫瑰花蛋糕,眾人均讚嘆其美麗之造形及精湛嘅手工,並分分拍照後,就好唔舍得咁分咗個約一磅嘅小玫瑰花嘞

當各人食咗一啖之後均木無表情,亦無人講嘢
,我自己都知係咩一回事...

呢個蛋糕真係幾靚,再加上成三百蚊一磅嘅價錢,竟換嚟平平無奇嘅味道,啲玫瑰花瓣係用糖做,啲蛋糕只係加咗些少生果粒嘅雪方蛋糕嚟...
嗰種味道有幾「美味」?相信都唔須要我形容...亦唔識形容...唉...唉...唉...!!!
外賣自取
慶祝紀念