2018-11-19 46 瀏覽
今日去西灣河文娛中心嗰時,朋友話蘇豪東新開咗間日本料理,就帶咗我去食。入到去見到好幾台日本人,我估連日本人都去嘅間餐廳都唔錯。坐喺壽司枱前面見到師傅握幾握就做到件壽司,我知道去呢啲地方價錢都唔平,不過打開個餐牌睇一個壽司set都係268蚊,仲平過去啲連所店食。打開Menu,都好多嘢食揀,燒物,湯類,丼定食,刺身定食,壽司定食都有,有啲百零蚊就埋到單。叫返個海膽刺身,又肥又厚嘅加拿大海膽,食落好滑口,仲要勁鮮甜。新鮮度都好高,金黃色海膽嘅粒粒都可以睇得好清楚~ 心多多就叫埋個燒白鱔,燒到個皮都變脆,睇到相都知啦,爽口彈牙加埋少少嘅海鹽味。見到師傅咁勁就緊,我就叫個壽司set,set內有入野菜沙律,仲有吉烈炸蠔嘅小食,脆脆嘅皮包住多汁嘅蠔,一咬落水啲蠔味即刻爆到成個口腔都係。蠔味濃同埋好新鮮。壽司set,鮪魚腩, 築地鮮魚,日本帆立貝,油甘魚,特大赤海蝦,赤貝,大海膽等等...特別要提一提個鮪魚腩壽司,厚度啱啱好,溶化嘅吞拿魚加埋日本米嘅煙韌,真係好好味。麵豉湯,清清哋幾好味,飲到淡淡嘅蔥味。食完壽司飲返啖熱湯,好舒服。下次再去西灣河一定要再幫襯!

下次再去西灣河一定要再幫襯!