2022-06-20 357 瀏覽
之前見朋友ig po過呢一間high tea, 已經覺得好靚好精緻, 於是一早bookmark咗, 今次同朋友慶祝生日, 終於有機會試一試。Afternoon tea價錢為$438 per two,共有24件甜點及鹹點, 兩件鬆餅及兩杯飲品。呢間嘅下午茶有別於一般嘅港女下午茶, 佢唔係用三層架展示, 而係將所有精美點心陳列於一塊白色長板上, 就好似將藝術品放喺白色嘅畫布上, 每一件點心都非常之精緻, 藝術感爆棚, 未食都已經先滿足咗視覺上既享受。每人有12件甜點及鹹點, 餐廳將甜點及鹹點位置相間。 個人覺得鹹點比甜點出色, 比較好食嘅喊點有煙火腿芝士卷, 煙三文魚卷, 同埋柚子汁鵝肝醬脆餅。 煙火腿芝士卷同煙三文魚卷都同樣creamy,入口即融, 而鵝肝醬脆餅就點樣都好食嫁啦,但我覺得係鵝肚醬上面放上酸甜既柚子汁, 雖然幾fresh幾有新鮮感,但我自己就唔太偏好,覺得配上魚子醬可能更合適,或者就咁鵝肝醬配脆餅已經好好食。甜品方面就還好, 比較印象深刻嘅係紫薯撻 ,紫薯撻好精緻, 上面仲放上咗花瓣,好靚。朱古力餅同泡芙味道都唔錯,馬卡龍有四款口味,令成t個ea set更colorful

甜品方面就還好, 比較印象深刻嘅係紫薯撻 ,紫薯撻好精緻, 上面仲放上咗花瓣,好靚。朱古力餅同泡芙味道都唔錯,馬卡龍有四款口味,令成t個ea set更colorful 。

鬆餅配有兩個醬, 分別係鮮忌廉同類似紅莓醬, 個人比較喜歡紅莓醬, 因為酸酸甜甜,好開胃又好解膩。

飲品方面我就覺得花苶比較扺飲, 滿滿一大壺, 我叫咗玫瑰蕎麥茶,剛好可以中和甜品既甜同膩。

蜂蜜牛奶就比較一般,如果大家想的話,仲可以加錢轉 mocktail or cocktail。

PS 由於下午茶採用時令食材, 所以並無固定嘅餐單, 每日既嘅點心都有所唔同, 好多人介紹嘅蟹肉配青瓜,我今日就無緣品嘗了

PS2 雖然係每人十二點甜點及鹹點, 但唔係所有點心都係每人一件的,有幾款係只有一件

PS3 可以預先喺openrice落remarks要寫happy birthday, 店員前一日會打嚟confirm, 之後去到餐廳若無其事等店員上碟可以了