2019-01-26
星期六去尖沙咀海港城行街Shopping,行到攰就去左食個Tea輕鬆下。侍應幫我地安排左可以睇到海景既位🙈分享比大家睇我影到既靚靚海景。有個海係旁邊,心情都唔同哂。Tea set總共有9樣美食,首先由最下層講先啦。香脆蝦餅,呢個我同朋友都讚不絕口,炸得卜卜脆,再點埋佢配搭既醬,一流!泰式比利時炸蝦,我地食果時都對個名好好奇,點解係叫比利時炸蝦呢。泰式春卷依舊炸得卜卜脆😋好味!到中層,最右手邊我同朋友對左餐牌好耐,終於估到係皇家宮廷蒸餃子。果然係宮廷料理,一味蒸餃子都整得咁別緻。味道當然係好食啦,雀仔造型都好可愛,仔細睇仲有整眼仔比佢地。中間係用葉卷起既柚子蟹柳沙律卷,一口就食完~右手邊係馬可,我覺得非常好食!上面有一粒由豬肉碎整成既圓形啡色球體,下面係菠蘿墊底,兩者好配搭😋到最上層既甜品區啦,左手邊係令人聞風喪膽既榴連撻,就咁聞係聞唔出榴連既味道,切開之後既榴連味道十分濃郁,好味。中間係辣朱古力,雖然唔係第一次食,又甜又辣既感覺,依然係好新鮮。而最後一樣係班蘭撻,朋友仔覺得呢個非常好食,班蘭味道好濃烈。再來一張有海景加Tea set既相😋水仙芒果糯米飯沙冰!我一見到就同朋友講要試呢個!
再來一張有海景加Tea set既相😋
水仙芒果糯米飯沙冰!我一見到就同朋友講要試呢個!
黎到果然冇令我失望。我仲諗緊究竟飯點樣變做沙冰呢~原來飯冇打碎,所以你一落食會食到一粒粒既糯米飯,口感好特別。
芒果味唔太重,係淡淡既清甜味。沙冰配埋椰汁一齊飲,真係好似食緊芒果糯米飯咁😂
另外叫左一杯紅茶☕
唔知有冇人食飯會睇餐廳簡介呢?我就會無聊睇下。呢個餐廳原來係食泰國宮廷皇家料理,因為今次簡左Tea set,下次先再黎食過啦!