2021-04-19 439 瀏覽
仍然身處前線服務行業嘅我,係每次購物/堂食嘅時候,多多少少都重視其服務態度。唔知由幾時開始,大家有冇發覺好多時埋去「老麥」櫃台前買野食,其回應係零溫度、無尾音、木無面情甚至我遇過一面不屑嘅嘴臉,整個過程都唔會有一聲「多謝」,唔知以為欠佢地錢未還。呢個現象真係越嚟越「普及化」,有時候我真係諗返轉頭:「其實係咪我自己要求太高咋?你去買嘢,人地一定要同你講多謝嘅咩?」不過亦都係因為咁,當我又一次得到呢種體驗嘅時候,就可以係自己內心嘅清單剔除其選項,令本身有選擇困難症嘅我,係日常消費當中就越嚟越識揀,節省咗唔少時間同金錢,少幫襯咗「老麥」之後,人都健康啲😉今日又係將軍澳覓食,呢間我第一次食,食過之後我已經相信呢到會變成我嘅飯堂。一嚟佢夠近圖書館,二嚟佢餐牌上都有唔少選擇,最緊要嘅係,呢間啲店員親切又有禮👍🏼1️⃣好多餐廳員工為咗方便自己可以行少2步,就算係non peak hour,都會編排食客坐係同一區域,但呢間店員啲哥哥/姐姐,好樂意比你自行決定坐邊,亦不斷行走為食客服務,樂而不疲。2️⃣清潔度足夠👍🏼👍🏼就算卡位梳化,佢地係帶客入座之前都會仔細抹乾淨先(因為係我用餐時親眼目睹),實在難得!3️⃣幫你

3️⃣幫你落完單同你講多謝,每次送野食係你張枱又會同你講多謝,客人離開行緊出門口時都聽到佢地真誠嘅一聲多謝!唔係誇張,我真係被佢地感動到要即刻上嚟加許其服務表現🥲

是次食咗碗冬陰公豬頸肉米粉 配 新加坡奶茶,雖然碗粉配料簡單,但相對同場另一間星泰式餐廳嘅湯底味道,我更鐘意呢間湯底。至於杯新加坡奶茶~唔需要加糖已經好夠甜,自己都係鐘意無甜味飲品多啲🙈