應友人邀請,這間食店可自帶海鮮加工,或致電預訂,由老闆親自代選靚海鮮。廚師手藝精湛,避風塘炒蟹惹味火熱,外殼炸成金黃色,一咬鬆脆,蟹肉鮮嫩多汁。另外椰汁芝士雞煲更是驚喜之作,芝士香濃,雞肉滑嫩,撈汁送到兩碗香飯。筆者再柯打肉骨茶和冬蔭公湯,味道適合香港人,又不失原來風味,一問之下才知是廚師的用心,抵讚。及後跟老闆聊了兩句,她大讚師傅煮菜用心、執著、堅持、敢試敢創,手底之下的撚手菜層出不窮,大大提升encore意慾。下次,下次再下次,定要試盡師傅所有拿手菜式。
2021-04-19 152 瀏覽
仍然身處前線服務行業嘅我,係每次購物/堂食嘅時候,多多少少都重視其服務態度。唔知由幾時開始,大家有冇發覺好多時埋去「老麥」櫃台前買野食,其回應係零溫度、無尾音、木無面情甚至我遇過一面不屑嘅嘴臉,整個過程都唔會有一聲「多謝」,唔知以為欠佢地錢未還。呢個現象真係越嚟越「普及化」,有時候我真係諗返轉頭:「其實係咪我自己要求太高咋?你去買嘢,人地一定要同你講多謝嘅咩?」不過亦都係因為咁,當我又一次得到呢種體驗嘅時候,就可以係自己內心嘅清單剔除其選項,令本身有選擇困難症嘅我,係日常消費當中就越嚟越識揀,節省咗唔少時間同金錢,少幫襯咗「老麥」之後,人都健康啲😉今日又係將軍澳覓食,呢間我第一次食,食過之後我已經相信呢到會變成我嘅飯堂。一嚟佢夠近圖書館,二嚟佢餐牌上都有唔少選擇,最緊要嘅係,呢間啲店員親切又有禮👍🏼1️⃣好多餐廳員工為咗方便自己可以行少2步,就算係non peak hour,都會編排食客坐係同一區域,但呢間店員啲哥哥/姐姐,好樂意比你自行決定坐邊,亦不斷行走為食客服務,樂而不疲。2️⃣清潔度足夠👍🏼👍🏼就算卡位梳化,佢地係帶客入座之前都會仔細抹乾淨先(因為係我用餐時親眼目睹),實在難得!3️⃣幫你

3️⃣幫你落完單同你講多謝,每次送野食係你張枱又會同你講多謝,客人離開行緊出門口時都聽到佢地真誠嘅一聲多謝!唔係誇張,我真係被佢地感動到要即刻上嚟加許其服務表現🥲

是次食咗碗冬陰公豬頸肉米粉 配 新加坡奶茶,雖然碗粉配料簡單,但相對同場另一間星泰式餐廳嘅湯底味道,我更鐘意呢間湯底。至於杯新加坡奶茶~唔需要加糖已經好夠甜,自己都係鐘意無甜味飲品多啲🙈
2021-04-16 115 瀏覽
基本上我黎呢間野都只係食佢既喇沙,所以就分享下我對佢地喇沙既感受。開張初期,佢哋嘅喇沙係好食嘅,湯底濃郁,不過差少少椰奶味。豬頸肉有煎香,有口感,整體係中上。但係之後有幾個月,我買外賣,個湯底仲有勁多未溶的喇沙醬,味道也很奇怪,所以有好耐冇再食。最近幾個月食返,又覺得ok返,咁ok啦⋯⋯點知!我幾個星期前食,係完全唔得!個湯底好明顯淡左,溝左水,豬頸肉冇煎香,而且係’梅’的,有一陣騷味。所以,應該暫時也不會再去了。

所以,應該暫時也不會再去了。
2021-04-09
2021-02-16 262 瀏覽
趁住新年放假,一訓醒覺已經到左下午茶時段,去開附近商場,就揀左入一間泰式鋪頭食個下午茶一入到去,諗左一諗,就揀左個金邊粉食,男朋友就揀左冬蔭公湯底既檬粉食首先講左我既金邊粉先,我揀左最普通既上湯豬頸肉金邊粉,湯底就冇乜特別,最欣賞既就係外皮卜卜脆既豬頸肉,食落油脂香味十足,而且分量十足,有成6至7塊至於男朋友果碗,個湯底就好好多,冬蔭公湯底味道濃厚,絕不馬虎,佢今次揀左雙拼豬頸肉加扎肉,分量亦十足,下次會再食

2020-12-29 227 瀏覽
🌎紫蝶花 (將軍澳)大家聖誕節快樂🎄快樂不知時日過 呢個節日破費了 用左好多錢買禮物食好西 打工仔既我到左月尾勁手緊 將軍澳好難有平價好食又飽肚既餐廳 如果有推介比我吧!我搵左間唔洗加一送飲品餐廳 糧尾救星?!😂▫️香焗馬來咖喱雞扒飯$58(推介)香噴噴烤焗雞扒 鋪上熱辣辣嘅咖喱芝士,將芝士咖喱汁撈勻焗飯,每啖飯都包含住咖喱芝士味,十分香濃 唔會好鹹 而且雞扒肉質嫩滑 外皮仲有少少焦香,推介之選!▫️泰式豬頸肉撈檬$55佢既靈魂絕對係泰式酸甜湯汁 酸酸甜甜我好鐘意 唔會好酸 份量足既粉麵好彈牙 好似蒟蒻口感 之於豬頸肉 表面有烤焦過 十分香口入味 而瘦肉多過肥肉 正!分量十足又爽口 性價比高 小貼士:一至五免加一,送湯/熱飲人均消費:$57環境衛生:7/10推介指數:7.5/10📍將軍澳唐德街9號將軍澳中心1樓137E號舖
🌎紫蝶花 (將軍澳)

▫️香焗馬來咖喱雞扒飯$58(推介)

▫️泰式豬頸肉撈檬$55

小貼士:一至五免加一,送湯/熱飲
人均消費:$57
環境衛生:7/10
推介指數:7.5/10
📍將軍澳唐德街9號將軍澳中心1樓137E號舖
2020-11-14 236 瀏覽
第一次進入這一間餐廳,睇到佢嘅越南菜都幾吸引之後我哋就入去食,諗住如果好食就會帶屋企人再試,我就叫一個喇沙以同一個貴叼,送餐俾我哋叔叔非常之有禮貌,當我哋食完之後去結帳,企在收銀機的男員工,這位員工不但態度非常惡劣,問佢是否信用卡,他只是用手指指着唔夠$250不可以用,不回應你,跟住不斷問(用咩用咩用咩)不耐煩,這間餐廳幫襯一次都嫌多,我唔會再幫襯這間餐廳😡
2020-11-08
2020-10-17 274 瀏覽
難得去到將軍澳,搵下附近有咩好野食,見呢間網上評價不錯就來食個下午茶喇沙豬頸肉雞翼米線 $48個湯底好喜出望外,非常濃郁好好味又不會太辣,香茅雞翼好香口和淋身,充滿東南亞風味,份量也相當多,估唔到呢個價錢有呢個質素超抵!美中不足豬頸肉可以再淋d,不過咁平唔會要求咁高,已經超出預期好食指數:😋😋😋😋😋冬陰功豬勁肉肥牛檬粉$48呢碗就相對失色,冬陰功湯底唔夠濃厚,味道唔係好出,幸好份量夠多,檬粉也順滑,呢個價錢都唔差Ge好食指數:😋😋😋泰式豬扒撈檬粉 $40呢碗真心不錯!豬扒好多,超淋好入味好好食,又多配料,酸酸辣辣好開胃,正好食指數:😋😋😋😋熱美祿好久無飲了,幾濃味又不太甜,好飲好食指數:😋😋😋😋.整體而言,一定會再去食喇沙,平靚正,性價比勁高,推介👍🏻

喇沙豬頸肉雞翼米線 $48
好食指數:😋😋😋😋😋

冬陰功豬勁肉肥牛檬粉$48
好食指數:😋😋😋

泰式豬扒撈檬粉 $40
好食指數:😋😋😋😋

熱美祿
好久無飲了,幾濃味又不太甜,好飲
好食指數:😋😋😋😋
整體而言,一定會再去食喇沙,平靚正,性價比勁高,推介👍🏻

• 喇沙豬頸肉雞翼米線
2020-09-19 374 瀏覽
放工約咗朋友喺將軍澳食飯,見到呢間餐廳算新,所以就把心一櫃入去試吓。由於朋友同我都好鍾意食軟殼蟹,所以諗都無諗就叫叫咗,一碟有兩大軟殼蟹,仲有大量嘅椒鹽係上面,非常惹味,而且炸到好乾身唔會好油。另外亦都嗌咗海鮮喇沙米線,佢有非常多嘅海鮮喺裏面,有四隻蝦,蜆,青口,魚片,魷魚等等非常豐富,湯底亦都好濃郁,而粉面嘅份量都極多,我同朋友兩個share食都食唔晒。而馬拉盞炒通菜份量極多,通菜非常嫩,唔會老,味道十分正宗。餐廳最近特飲有做優惠$30 兩杯,我就叫左佢嘅招牌飲品,鮮牛油果奶昔,味道不錯而且唔會太甜,仲有食到少少牛油果肉。朋友就飲青檸梳打。總括來講所有菜式味道都唔錯,下次或者會試吓佢嘅中式小菜,餐牌上有好多款,實有一款啱食。

而馬拉盞炒通菜份量極多,通菜非常嫩,唔會老,味道十分正宗。

2020-09-15 760 瀏覽
朋友知道我喜歡吃東南亞菜,介紹了這間藍蝶花,主打東南亞新潮味,除了經典款的泰式料理外,還研發出不少獨家推介的料理,加上別具風格的設計裝潢,以藍色為色調,頗有新派南南亞風情,特別適合年輕朋友聚會。東南亞菜除了充滿酸、甜、鹹、辣各種豐富味道外,鮮豔的配色也是泰式料理的特色之一,所以這裡每一道菜的擺盤很精緻。🦋椒鹽軟殼蟹軟殼蟹大概分得出有三隻,切開細件, 一口吃下去非常容易入口。 炸的功夫非常之好,沒有採用過多的炸粉,一點也不油膩,還可以依稀看得出小小軟殼蟹的長腳正張牙舞爪,樣子十分有趣。🦋扎肉撈檬扎肉撈檬的檬粉呈米白色,帶有米香,入口順滑,拌上稠結的酸辣汁,味道非常清新。 最令人驚喜的是扎肉非常鬆軟,肉味也香,估計是手打的吧,還是約半厘米厚切呢。🦋新加坡海南雞飯海南雞鮮嫰不油膩,骨頭不多,啖啖厚肉,還附有沙律菜伴,肉質結實嫩滑的雞件與新鮮的薑蓉、辣椒醋、新加坡黑豉油成為絕配,與雞油飯一齊吃,可以感受到雞肉的鮮甜滋味。🦋藍蝶花蜂蜜檸檬梳打這間餐廳的特飲有多款選擇,來到主題為藍蝶花的餐廳, 當然少不了點一個藍蝶花特飲,朋友就點了這個藍蝶花檸檬梳打,飲品的賣相不俗, 藍色的藍蝶花和黃色的檸檬有強

🦋椒鹽軟殼蟹

🦋扎肉撈檬

🦋新加坡海南雞飯

🦋藍蝶花蜂蜜檸檬梳打
這間餐廳的特飲有多款選擇,來到主題為藍蝶花的餐廳, 當然少不了點一個藍蝶花特飲,朋友就點了這個藍蝶花檸檬梳打,飲品的賣相不俗, 藍色的藍蝶花和黃色的檸檬有強烈的對比色, 試喝了一口,藍蝶花的味道清甜,蜂蜜有提香的作用, 檸檬也十分新鮮。

🦋牛油果朱古力奶昔
牛油果朱古力奶昔是我特別點的, 因為從沒有在別的店舖見過有牛油果的特飲,這個飲品的賣相同樣精緻, 牛油果肉打成稠結的果汁,和朱古力配搭非常得宜。
2020-09-06 265 瀏覽
🥡外賣自取:$38抗疫套餐🤩(+$1 外賣盒)係咪話特別抵呢?又唔算係,一個碟頭飯呢個價錢,唔係特別平😂😂,只係呢間餐廳平時賣$70小菜,宜家賣快餐又好似平咗好多咁囉😆心理上覺得試吓啦,反正未試過🤤·🌽🐟 粟米魚柳飯 $39 (+$4凍檸茶)嘩🤩呢個好好食😋魚柳好多好大舊,邊邊仲係脆脆地,粟米汁又夠杰身同好下飯,撈飯食一流👍🏻·🐷 越式香茅豬扒飯 $39 跟例湯呢個就一般啲,豬扒乾身冇汁,就咁送飯有啲dry🙈豬扒質素都正正常常嘅,不過食落冇上一個咁吸引
🥡外賣自取:$38抗疫套餐🤩(+$1 外賣盒)
🌽🐟 粟米魚柳飯 $39 (+$4凍檸茶)
🐷 越式香茅豬扒飯 $39 跟例湯
外賣自取
2020-07-24 308 瀏覽
首先第一個職員就同我講外賣自取都有九折,到落完單既時候就話要住戶先有🙄⋯但套餐就跟湯跟野飲,咁都算啦九折姐😪⋯到嘢食包好之後又話只係個豬手飯先有湯其他就冇⋯大家去食嘢落單之前記得要問清問楚先好!龍門任佢擺⋯😕疫情之前都食過幾次都冇咁一時一樣,嘢食就不過不失但係偏貴。
2020-07-24
15 分鐘 (外賣自取)
2020-07-01 284 瀏覽
1️⃣咖喱牛腩撈檬咖喱汁好多好濃郁,牛腩亦好林,檬粉同咖哩冇融合所以冇咩味,如果配飯會好味啲。2️⃣泰式海鮮金邊粉海鮮金邊粉啱啱炒起,味道及濕度適中,海鮮配料亦好多,金邊粉份量多,好味👍♥️-3️⃣冬陰功肥牛金邊粉金邊粉份量多,但冇味。湯底唔係冬陰功味,係喇沙湯底。牛肉湯湯底係分開煮,冇咩冬蔭功味,但好在份量多。因為冬陰功金邊粉食剩好多,店員發現嘅時候好細心問係咪碗麵出現咗咩問題,我哋亦指出問題,店員再問我哋夠唔夠飽,可以整野比我哋食,我覺得佢地好細心,就算今次唔好食,服務態度加分,下次都會去食👍
1️⃣咖喱牛腩撈檬

2️⃣泰式海鮮金邊粉
3️⃣冬陰功肥牛金邊粉

2020-06-19 340 瀏覽
紫蝶花我不嬲都覺得係東南亞菜,最近見到佢門口嘅餐牌,竟然見到有家庭式嘅中式小菜。而且味道仲有驚喜👍🏼👍🏼👍🏼今日一行三人就你都試吓個中式小菜晚餐啦,我比較煮少煮飯😅所以比較鍾意食中式小菜,呢度嘅小菜味道仲要不錯👍🏼呢度都有好多種類價錢由$68起今晚我哋揀咗黃金蝦、魚香茄子同炒芥蘭,味道都不錯👍🏼👍🏼只係魚香茄子比較淡啲,濃味d會更好。個白飯超大碗,我諗平時一碗等於兩碗,唔食咁多嘢嘅可以要小飯。大家食得好飽而有杯沙冰好滿足我哋就加咗$9要咗兩杯芒果沙冰,同埋非常推介嘅牛油果沙冰👍🏼👍🏼👍🏼呢個係老闆娘推介,好清甜好好飲,我反而覺得似青瓜味😅

最愛黎食下午茶,主要為左斑蘭咖央鮮牛油多而黎。已多次幫襯,但因為多士得下午茶餐先有,主餐牌係無架🤷🏻‍♀️所以我地每次都只幫襯下午茶😂希望餐廳可以將多士加入主餐牌啦🙌🏻兩個人叫左:雙拼星洲喇沙湯粉餐(豬頸肉拼肥牛金邊粉)仲有斑蘭咖央鮮牛油多餐熱咖啡+凍美祿🥰杯美祿落足粉,好濃!多士夠脆加埋塊鮮牛油同斑蘭咖央醬,正!如果塊包可以薄身啲會更好。喇沙湯底夠香濃,湯底的椰漿同蝦味都夠濃。同區黎講,呢度的喇沙係做得較好的一間。******鋪仔細細,唔好預可以坐得好寬敞***餐廳飲品係偏甜架,第一次幫襯叫左凍檸茶同凍咖啡,甜到飲唔落。好彩職員好好,肯換過杯比我地。
最愛黎食下午茶,主要為左斑蘭咖央鮮牛油多而黎。
所以我地每次都只幫襯下午茶😂
希望餐廳可以將多士加入主餐牌啦🙌🏻
兩個人叫左:
雙拼星洲喇沙湯粉餐(豬頸肉拼肥牛金邊粉)
仲有斑蘭咖央鮮牛油多餐
熱咖啡+凍美祿
🥰
杯美祿落足粉,好濃!
喇沙湯底夠香濃,湯底的椰漿同蝦味都夠濃。
同區黎講,呢度的喇沙係做得較好的一間。

***
***鋪仔細細,唔好預可以坐得好寬敞
好彩職員好好,肯換過杯比我地。

2020-06-07
  • 斑蘭咖央鮮牛油多士
  • 星洲喇沙湯粉
2020-05-04 451 瀏覽
經過前幾日食咗一間非常難食嘅泰菜之後又再次去將軍澳覓食,超級驚中伏,係門口睇,佢應該係食泰+越菜,但係唔知點解又有小菜食原本係OpenRice 睇reviews 嘅時候,覺得伏伏地,但係都坐低左就試下啦。可能由於呢排疫情影響,比較少人出嚟食嘢,餐廳亦都唔係好多人,服務態度亦唔差落左單唔夠8分鐘,杯椰汁同個薄餅就嚟到,最近飲品做緊特價$30,2杯先會叫左一杯椰汁同一杯牛油果椰汁唔知係咪有咩問題定係爹哋個肚有問題,食完餐飯就肚痛😅因為我同媽咪都冇飲所以應該係椰汁個薄餅有啲粉味同埋唔係好夠味蘿蔔糕就幾好食,唔似其他餐廳個啲落左勁多粉啫啫雞煲真係失望,完全唔夠味,雞都一般,唔建議大家試巴東牛肉幾夠味,用個薄餅點嚟食幾好,牛肉都夠林黃金大蝦唔夠鹹蛋味,不過份量夠多全餐最驚喜嘅係呢杯牛油果朱古力奶昔,第一啖飲落去係薄荷朱古力味,之後牛油果味會慢慢出嚟,非常建議大家試下加多左一杯白飯 15 蚊所有叫嘅野食都係20分鐘內到,落樓下食個快飯嘅好地方

個薄餅有啲粉味同埋唔係好夠味
蘿蔔糕就幾好食,唔似其他餐廳個啲落左勁多粉
啫啫雞煲真係失望,完全唔夠味,雞都一般,唔建議大家試
巴東牛肉幾夠味,用個薄餅點嚟食幾好,牛肉都夠林
黃金大蝦唔夠鹹蛋味,不過份量夠多
加多左一杯白飯 15 蚊

所有叫嘅野食都係20分鐘內到,落樓下食個快飯嘅好地方