2018-03-09
今日好姐妹生日🎂我和佢都好鐘意打邊爐,之前係Facebook見到朋友推介佐敦有間叫蒲頭島嘅火鍋餐廳,見環境同食物都好吸引,今晚一於去蒲頭島同好姐妹慶祝生日🎂🎉😆一出𨋢見到門口好多人等緊位😱好彩我醒目一早Book咗位✌🏻😏✌🏻職員帶我哋坐窗邊嘅卡位可以望到彌敦道嘅夜景🌃湯底有成十款😋我哋樣樣都好想食😻最後我哋決定叫自家製香辣鍋😋因為我哋太愛食辣啦😆香辣鍋嚟到已經聞到勁香,成個鍋滿曬材料,材料有辣椒🌶️鴨血,凍豆腐,蒜肉,京葱和大蒜,還配以多種香料和自家調製香辣醬,試一試個湯底,味道真係好濃郁,比起其他火鍋店,呢到嘅湯底係比較濃和杰身,唔使點豉油和醬料都夠曬味,超正啊😋個湯底已有驚喜好期待其他食物😻🌽🥕蔬菜類🍅🥦菇類🍄丸類🍡粉麵類🍜沙律🥗甜品🍮飲品🥤🍻和有啲熟食嘅食物🍲都可以係自助吧攞😻鐘意食幾多就攞幾多😋非常方便👍🏻蔬菜都有成十幾款,連秋葵都有,真係正😻鬼馬蝦膠係蝦膠加油炸鬼,我第一次食,好有新鮮感,油炸鬼索曬啲湯,好好食😋鮮蝦雲吞好多蝦,一口一粒好彈牙👍🏻響鈴都好脆,唔會好油膩👍🏻是日海鮮係梘,都好鮮甜😋所有蔬菜好新鮮,粟米超甜,啲金菇,鮮冬菇,雞肶菇好有菇味😆正打邊爐點少得牛啊,佢哋有
蔬菜都有成十幾款,連秋葵都有,真係正😻
鮮蝦雲吞好多蝦,一口一粒好彈牙👍🏻
響鈴都好脆,唔會好油膩👍🏻
是日海鮮係梘,都好鮮甜😋
打邊爐點少得牛啊,佢哋有蒲頭島牛拼盤,包括有牛肉花,牛脷托,一口肥牛粒和美國肥牛,啲牛肉超級新鮮,入口即溶,好重牛味,真係勁好食😋
仲有手打牛丸,手打墨魚丸,手打蝦丸,手打鯪魚肉丸,手打豚肉丸,鮮蝦滑和鮮墨魚滑,都好新鮮好彈牙。
甜品有乳酪雪糕🍦好滑好好味😋我食咗兩大杯😋
調味料有好多選擇,最正係有黑松露醬😻😻
每人有一杯特色飲品好特別😆😆
有好多火鍋配料,任君選擇,樣樣都好新鮮😋好好食👍🏻
裝修以綠色為主,好似置身係森林和原野中打邊爐,食物都好少漏單,職員都好有善,環境坐得好舒服,下次可以再嚟打邊爐😻👍🏻