2024-01-04 315 瀏覽
有次同事叫外賣,喺上環送去中環,嗰盒10件壽司入面有兩件係核突到淨係食左舊飯。至於有咩問題,已經唔記得左。一直都冇興趣再試。直至今日,想搵個地方好快咁食個lunch。過哂lunch hour,諗住唔使等。嗌到120,禁飛已經係164。諗住放棄。點知一叫號碼就叫左10個,最後3分鐘就成功有位坐。第一次黎。原來條迴轉帶冇野。落完單就等。好蠢咁望住條帶,一路都冇。見到上面有幾碟野,好似膠咁,完全冇諗過係我點嘅野。望左一眼以為係display。好白痴咁等左一陣,見到隔離枱人地喺上面拎,我先好震驚咁拎左嗰4碟壽司落黎。見到啲完全冇光澤嘅魚,重係好難以置信係食得嘅。都係壽司黎嘅。完全冇靈魂。最好食係舊飯。乾,但又唔係柴。冇油香,但又有少少魚味。再叫多轉。今次識喺上面攞。成世人食過最唔好食嘅海膽。擦膠咁嘅質地,一啲汁都冇,但味道又食得落架喎。顏色咁死沉沉嘅吞拿魚蓉第一次見,但味道好正常。又唔可以話佢好難食,但真係唔想再食。8碟埋單$140幾。重有20分鐘埋單走人。唔怪得知,出到黎,又有10幾人等緊位…

第一次黎。
原來條迴轉帶冇野。
落完單就等。

見到啲完全冇光澤嘅魚,重係好難以置信係食得嘅。

再叫多轉。今次識喺上面攞。

又唔可以話佢好難食,但真係唔想再食。