2021-06-27 3981 瀏覽
而家喺酒店食buffet普遍都唔平,難得俾我搵到一間平夾抵食嘅酒店buffet,梗係要帶埋爸爸媽媽一齊去啦!酒店係Hotel COZi,酒店開咗幾年,所有設施都仲好新淨好靚,周圍都有綠化,感覺好relax .價錢方面,酒店做緊七五折,晚餐buffet每位大人只係$458,長者及小童更加只係$338,呢個價錢仲要係有新鮮海鮮食,overall食物選擇、味道都唔錯,我自己就真係覺得幾抵食,性價比好高。初初感覺酒店嘅位置好似唔係咁方便,但其實酒店喺葵芳地鐵站係有免費shuttle, 坐得舒服,又快又方便。Buffet一開始,職員便會為食客奉上一盤精緻嘅海鮮,包括有勁多膏嘅龍蝦、麵包蟹、長腳蟹、新鮮鮑魚、青口、鮮蝦,樣樣都新鮮好味,其中最正嘅我認為係龍蝦,因為都算幾大隻,鮑魚都唔細㗎 !食完之後在餐廳行咗一圈,原來出邊都有海鮮任拎,選擇有鮮蝦、長腳蟹和螺。所以如果食完一盤都唔夠喉嘅話,可以出去再慢慢夾,酒店會不停refill, 基本上食咗成晚覺得酒店有refill速度都好快, 而且酒店嘅食客唔係好似餓鬼咁出去搶嘢食,所以都食得好舒服。呢度嘅沙律吧配料都幾多選擇,又有炸物(天婦羅、炸餃子、炸三文

呢度嘅沙律吧配料都幾多選擇,又有炸物(天婦羅、炸餃子、炸三文魚、咖喱角、Pizza等等)。刺身有三文魚、吞拿魚、鯛魚、希靈魚,全部都新鮮好味。飲品有新鮮橙汁、冷熱咖啡、茶等自助選擇。

熱食方面,選擇大約有10樣左右,大部份都係正嘢,薑蔥炒龍蝦、豉椒炒蜆、蒸魚柳、片皮鴨、連炒時蔬都係非常非常之好味,我每樣都食咗好多。最愛係炒龍蝦同炒蜆,淨係狂食呢兩樣都可以回本。另外仲有海鮮喇沙,味道又係好味,海鮮又足料,好鬼正呀!

湯品方面,呢度有中湯西湯,中湯係熱辣辣嘅燉蟲草花瘦肉湯,西湯係意式雜菜湯。由於中湯太好飲,飲咗兩碗,所以就冇飲西湯啦。

甜品嘅選擇都有好多,但由於已經食咗太多野嘅關係,就好多都冇空間再試。主要食咗新鮮嘅水果、班戟、同埋Häagen-Dazs雪糕。其中佢嘅班戟機真係好特別,只需向部機揮一揮手,部機就會自己整班cake,大約1分鐘後就會有得食,我都係第一次見咁有型的班戟機,而且整出嚟味道係好味㗎!