初七有朋友黎,同佢地一行4人去吃日本野,見不時都有幫襯呢間,心諗就算春節都已經初七啦,應該唔會加2加3之類,入到去,在門口唔見有提到什麼特別收費,咁我地按平時ORDER左4樣食慣既野(串燒拼盤,半磅三文魚腩&半磅背,秋刀魚)跟住慢慢再睇MENU以外有咩食,間餐廳為左新年而設有幾張紙菜牌(每張A4紙入一個FILE的),有5-6張左右,始發現其中一份入左FOLDER既新春食品既紙牌印左1句:春節期間ORDER餐牌食物每款另加20收費另一版還寫上,請落單前問清楚價錢,後果自負........哇咁都得!仲要5-6張紙牌只印其中一份兼係大約用16~18號FONT咁大粒字,主要MENU或在場都沒提及,真係你睇到就你好彩,睇唔到都唔奇,因為平時都知呢D紙牌的推介都係比較貴,例如4人餐要過千,我地幫襯慣一定唔會點睇呢D紙牌的,而老闆娘同肥侍應每次一坐低例必推薦貴一貴既菜,我地一向都忽視佢地!咁我地問返個肥侍應,佢話係呀,每款加20,半磅腩半磅背當2款,加40,哇@@,落單你提都唔提下,擺明陰人啦!咁都算,鬼叫已經ORDER左,問佢當中串燒拼盤其實都不在MENU內的,在另外印的那一份紙菜牌(新春菜色的)

春節期間ORDER餐牌食物每款另加20收費

咁我地問返個肥侍應,佢話係呀,每款加20,半磅腩半磅背當2款,加40,哇@@,落單你提都唔提下,擺明陰人啦!咁都算,鬼叫已經ORDER左,問佢當中串燒拼盤其實都不在MENU內的,在另外印的那一份紙菜牌(新春菜色的),後來侍應show比我地睇menu也有,但眼見價錢也是手改過的!佢話個價都要照加20(本來已經165),我覺得既然你SET新春而設如果你寫185我條氣會順D!
之後另叫11客壽司就不用加呢D錢,但正價18蚊一客,以前18蚊3件,35蚊8件咁既,再問佢呢D收費去到幾時,老闆娘即時走埋黎話去到正月十五!!!

乜初一到十五,伙記D人工或租金特別貴?試過真係怕怕,間野已被BLACKLIST,最後埋單,以上4樣野,加22件壽司,760幾,大家仲係唔算飽o個隻,當晚計埋我地都係得2枱客,又真係難怪佢地生意咁差!唉!咁樣做生意,又要睇大唔睇細,不如唔好在工廠區開店啦!死去中環啦!
2010-02-20
  • 三文魚腩