2024-03-30 279 瀏覽
星期六晚上打算試新餐廳,支持下本地餐廳啦。要自己掃曲落單,仲要先付款先至會確實。我地兩人好簡單只係叫左三樣野:咖哩雞+印度餅,以及咖哩雞麵,就係咁多。侍應在十分鐘後先放下印度餅及肉骨茶。我們立即示意無嗌肉骨茶,侍應就拎走,留下個餅。但因為咖哩雞未到,我們諗住等埋先食。之後半小時都無再上過野。去追單,侍應拎左個麵出來,但朋友的咖哩雞仲係未到,所以我都等埋佢出來先。等的期間,侍應又拎多個麵來(而入面有丸類既)。我話我叫左咖哩雞麵,邊碗先係? 而朋友個咖哩雞仲未有喎得個餅咋。侍應「唔好意思,個麵重覆左」但仲來拎走埋個餅。我連忙說個餅無錯,係仲未有咖哩雞。之後再追個咖哩雞,個餅亦凍晒,經理主動話再整過比我地,又再等下,終於有了雞,又等到個re-heat既餅。諗住齊送,正想開始食,先發現我眼前碗麵,無咖哩又無雞,係另一碗有蝦同豬肉既麵來,但我一直關心朋友的菜、所以佢又出錯左比我都無留意到(而我等埋朋友所以未開始食,亦都無撩開來睇)。去到呢度我已經嬲到無心機食,拎返碗麵出去樓面問,「我叫左咖哩雞麵,呢個無咖哩又無雞,係唔係架?」因為我第一次幫襯唔知佢呢度咖哩雞係咪呢個樣。樓面先至話搞錯左,再出過比
之後再追個咖哩雞,個餅亦凍晒,經理主動話再整過比我地,又再等下,終於有了雞,又等到個re-heat既餅。諗住齊送,正想開始食,先發現我眼前碗麵,無咖哩又無雞,係另一碗有蝦同豬肉既麵來,但我一直關心朋友的菜、所以佢又出錯左比我都無留意到(而我等埋朋友所以未開始食,亦都無撩開來睇)。去到呢度我已經嬲到無心機食,拎返碗麵出去樓面問,「我叫左咖哩雞麵,呢個無咖哩又無雞,係唔係架?」因為我第一次幫襯唔知佢呢度咖哩雞係咪呢個樣。樓面先至話搞錯左,再出過比我,如是者我等左七個字先至三樣野(其實只係兩樣半)齊晒。
我嬲既係,個餐廳已經係叫人掃code落單,我自己落既單我無落錯,佢又慳左人手;當時成八點20分,算夜夜地,佢地亦只係2/3滿唔係太多人,唔算太過忙,仲要我落單後就立即比埋錢、先至會確實出餐,點解我地嗌咁簡單兩樣半野,可以樣樣都錯,錯足六次?
第一次送錯肉骨茶,但又出個餅比我,但又無咖哩所以都係食唔到;第二次出個麵係錯,第三次出個麵重覆時我有問佢我眼前個咖哩雞係唔係啱架? 佢既侍應無睇到,只係收走重覆既麵,而個重覆既麵亦都係錯既(咖哩雞麵係無丸,所以個碗都唔係咖哩雞麵來),仲想收走埋個無問題既餅。佢地食物味道無問題(除左雞比較鞋,但一大煲雞炆得耐係咁),經理態度亦係抱歉的,但成個送餐流程混亂到爆炸,D員工好似發緊夢,明明我眼前的食物唔係咖哩雞麵,佢自己手上個碗又唔係,完全唔理,總之唔關佢事行開就算。佢味道無問題幾OK,但係食一個鐘的飯等足七個字D野先正確來齊,真係人都癲,食完完全無心機。唔知佢新開張所以亂定係點,但員工出餐真係好有問題。
2024-03-30
35 分鐘 (堂食)