🌟經過旺角鼓油街,見到一間極具特色建築,原來新開左間東南亞風餐廳。餐廳裡裡外外都係打卡熱點,還原南洲老街風情,牆上畫滿碧畫,主打正宗娘惹菜😋🥢午巿套餐包埋飲品,仲可以優惠價加小食🐟咸菜梅子蒸鱸魚塊配白飯一大塊鱸魚腩好慷慨😍用咸菜梅子蒸,帶出魚的鮮味,清清甜甜,送飯一流😋🐤燒雞全翼(午巿套餐加$18)燒得惹味🍳太陽蛋(午巿套餐加$8)流心蛋黃超正😍另外試左幾款特色食物🥘鐵飯碗招牌咖哩魚柳及蔬菜高成本👍🏻兩大舊煎鱸魚柳,魚皮煎得香脆,咖哩汁係娘惹風味,味道濃郁但又有檸檬葉的清香😋🥘鐵飯碗砂煲伊麵原煲砂煲上枱👍🏻係比較多汁的撈麵,伊麵本身帶有咸味,幾掛汁。材料幾豐富,有流心蛋,菠菜,大蝦,豬肉,魷魚,魚片,草菇,第一次食,覺得好特別😆🥬馬來風光超級香濃惹味,濃濃的參巴醬,份量都好多。🍞美褖脆脆練奶多士外型可愛,外脆內軟,美褖配練奶的組合係絕配😍🍹百香果梳打夏日特飲,酸酸甜甜😋☕️虎咬獅好盞鬼的名字,原來係美褖加咖啡😋🌟總括嚟講,餐廳設計極具特色,如果想食正宗娘惹菜,絕對吾會令人失望。

🥢午巿套餐包埋飲品,仲可以優惠價加小食

🐟咸菜梅子蒸鱸魚塊配白飯

🐤燒雞全翼(午巿套餐加$18)
燒得惹味
🍳太陽蛋(午巿套餐加$8)
流心蛋黃超正😍

另外試左幾款特色食物
🥘鐵飯碗招牌咖哩魚柳及蔬菜

🥘鐵飯碗砂煲伊麵

🥬馬來風光
超級香濃惹味,濃濃的參巴醬,份量都好多。

🍞美褖脆脆練奶多士
外型可愛,外脆內軟,美褖配練奶的組合係絕配😍

🍹百香果梳打
夏日特飲,酸酸甜甜😋

☕️虎咬獅
好盞鬼的名字,原來係美褖加咖啡😋

2024-05-30
  • 鐵飯碗砂煲伊麵
  • 虎咬獅
  • 鐵飯碗招牌咖哩魚柳配蔬菜
曾經好喜歡西環嘅娘惹嫁到,到而家佢搬咗去上環,都一直跟住師傅去食,反而九龍就一直唔多食到正宗的娘惹味道。朋友介紹我旺角有間叫鐵飯碗,聽個名完全唔似食馬來西亞嘢,原來佢嘅譯音Tiffin同馬來西亞好有關係,呢到唔學術唔講咁多,總之呢個名原來係食正宗娘惹菜嘅一間餐廳旺角嘅鬧市正宗,仲要係一間好大好有空間嘅餐廳,最重要係價錢唔貴,又幾好食,食完一次立刻想再去。Call幾個人先到多啲野,食個囉雜先,呢個地道馬來西亞蝦醬蔬果沙律,用上嘅生果同醬汁,你已經感受到其正宗。秘製沙嗲烤雞串,有種勁正嘅甜味沙嗲,撈飯應該好好,我加落去蕉葉椰漿飯炸雞槌到食,汁都撈埋,而且佢嘅炸雞絕對正宗,椰漿飯撈花生同魚仔特別好食。未試過鐵飯碗砂煲伊麵,原來都係一個幾正宗嘅選擇,至少我未試過呢個感覺嘅伊麵,下次有機會去馬來西亞要再試吓。鮮果油條蝦嘅蝦多士炸得唔錯,我唔知係唔係正宗,但又幾好食,幾特別,比起中式嘅蝦多士冇咁油膩。我熱愛呢度嘅正宗檳城炒貴刁,喜歡佢有豬油,仲有馬來西亞嘅臘腸,炒嘅鑊氣都好夠。班蘭咖央厚多士同馬來西亞榴槤咖央厚多士就看中唔中你口味,我個人覺得榴槤咖央厚多士熱辣辣幾好,不過多啲榴槤應該會更精彩,班蘭

班蘭咖央厚多士同馬來西亞榴槤咖央厚多士就看中唔中你口味,我個人覺得榴槤咖央厚多士熱辣辣幾好,不過多啲榴槤應該會更精彩,班蘭咖央厚多士當天味道就唔夠熱。

菜方面食左三個,馬來風光炒通菜當然要食,怡保炒芽菜的確食到肥仔芽菜嘅感覺,不過最出色係白灼秋葵配參巴醬,好辣又惹味。

試左幾個飲品,怡保白咖啡同斑蘭咖啡都係正常發揮,朋友的美祿都話好濃味,不過最好係like 店家社交平台就有薏米水送。

仲要有好多菜式,例如咖喱,怡保河粉等等都未食過,有冇興趣一齊再嚟掃餐牌?
尖沙咀豉油街突然間出現一間彩色排屋建築物,經過見到非常矚目,原來開了一間新餐廳「鐵飯碗咖啡屋」,主打馬來西亞娘惹菜,嚐了幾款招牌,水準唔錯,味道豐富不過濃,香辛層次有特式,組合及醬汁富新鮮感。我很喜歡:甲必丹檸檬葉咖喱雞椰漿飯 一次過滿足兩個願望,微辣咖喱汁香氣獨特,原來加了檸檬醬料,怪不得份外清新,雞件肥大肉厚,飽吸咖喱汁。椰漿飯由班蘭葉及椰醬組成,配青瓜片、酥脆江魚仔、炸花生及烚蛋,再加上靈魂醬汁參巴醬,本身已經好味,再加上咖喱雞,口感非常豐富,十分滋味。經典海南雞飯看得出認真製作,碟子也特製,剛好放上醬汁三寶、雞、湯及飯。皮爽肉滑米飯香,是期望中的味道。印尼炒飯向來喜歡印尼炒飯,材料豐富,味道香惹。雞翼炸得酥脆,沙爹味香,蝦片薄脆,太陽蛋及有味飯,每一個環節都照顧得到。馬來沙嗲沙嗲汁出色,馬來風味。娘惹沙律沒有抄下正確全名,用娘惹醬汁調味的沙律,亦鹹亦甜,但又恰到好處,淡淡蘋果非常爽口。娘惹炒菜另一款特色娘惹醬炒香,超正!蔬菜都變得好好食。下午茶套餐四款特色甜點,馬來榴槤多士,馬六甲椰糖香蘭小蛋糕,香蘭椰絲薄餅卷及印尼千層糕。最喜歡外脆內軟的榴槤多士😛
我很喜歡:

經典海南雞飯
看得出認真製作,碟子也特製,剛好放上醬汁三寶、雞、湯及飯。
經典海南雞飯
皮爽肉滑米飯香,是期望中的味道。

馬來沙嗲
沙嗲汁出色,馬來風味。
娘惹炒菜
另一款特色娘惹醬炒香,超正!蔬菜都變得好好食。
2024-03-27 648 瀏覽
食物一般今日系Facebook睇到哩間舖頭系旺角開三層,但未有食評,再睇佢有另一家店系灣仔皇悅酒店,食評非常好,所以咪來睇下。1點左右去到,以為無位,上去見到2樓半層都吾滿,三樓未開,吾知道系未有人知道定系其他原因,但如果旺角星期日中午都咁就要再努力d.上去睇到其實除了牆壁有簡單壁畫,裝修亦吾感覺到有馬拉西亞特色。服務-人員表面禮貌幾好,但可能系新,所以問左兩個waitress有關食物的比較詳細資料都答吾到。-睇Facebook promotion話有燒海南雞,點知道問過都話無,失望。系新加坡,馬拉西亞同香港都食過馬拉西亞或娘惹菜,食評基本以香港口味,食過比較好的捌哥作大部分基準。巴生肉骨茶($68)2分— 價錢系比較低-吾會好似捌哥有吾同部位豬肉(一字骨。。等)選擇-價錢系便宜d,但豬肉分量比例上反而比捌哥少幾多,而且味道口感都差,-湯系好大碗,但比較淡色同稀,咖哩牛腩加蕉葉椰漿飯($75)2分-咖哩系幾香,吾算太辣,-牛腩好細粒,而且分量吾多,太淋同有d黐牙。-魚仔吾系好脆-椰漿飯比較咸,椰子味吾夠。斑蘭拉茶($25)1分- 拉茶感覺好稀,吾滑- 無斑蘭味-知道拉茶系比較甜,但哩度

食物一般

巴生肉骨茶($68)2分

— 價錢系比較低

-吾會好似捌哥有吾同部位豬肉(一字骨。。等)選擇

-湯系好大碗,但比較淡色同稀,

咖哩牛腩加蕉葉椰漿飯($75)2分

-咖哩系幾香,吾算太辣,

-牛腩好細粒,而且分量吾多,太淋同有d黐牙。

-魚仔吾系好脆

-椰漿飯比較咸,椰子味吾夠。

斑蘭拉茶($25)1分

- 拉茶感覺好稀,吾滑

- 無斑蘭味

-知道拉茶系比較甜,但哩度正常甜都非常甜,好似飲糖水,好吾夠茶味。

咖哩牛腩

巴生肉骨茶

班蘭拉茶

2024-03-24
旺角新開咗一個好有馬來西亞特色嘅餐廳🇲🇾門口就見到大大架單車,好有檳城感覺✨️餐廳原來都幾大,上面有兩層,最高嗰層可以用作私人派對,中層嘅範圍都幾大,牆壁滿佈馬來西亞特色嘅壁畫,環境有特色👍叫埋朋友聚餐會好開心❣️點餐系統都好先進!QR code點餐,仲可以即刻online payment!好方便!唔想online payment,櫃檯付都可以。餐廳出菜都快,落單之後好快有野食,新開都已經做得咁順,呢點抵讚👍🦑烤魷魚沙律配檸檬辣椒汁$75呢個係店員推介,果然好味呀👍魷魚烤得恰到好處,煙韌而不失彈性,口感好正。配上的檸檬辣椒汁有濃厚既馬來西亞風味,微辣既程度啱啱好,又不會掩蓋魷魚本身的鮮味。整體獨特的風味and清新的口感,係好好既開胃菜🤤🐤甲必丹檸檬葉咖喱雞 $93可以加飯或者酥餅香酥薄餅 (每款)+$18咖喱汁濃郁香濃,每一口都充滿著豐富的香料味道。檸檬葉增添清新和酸爽,同咖喱形成完美平衡。雞肉份量都多!🥢正宗檳城炒貴刁 $76米粉吸滿醬汁精華,炒得乾爽分明。配料豐富,有蝦仁、豆芽等,仲有甜甜的臘腸,搭配得恰到好處。上面仲有一粒粒類似油渣既配菜,唔油,好香口!!🥪馬來西亞榴槤咖央多土 $4
旺角新開咗一個好有馬來西亞特色嘅餐廳🇲🇾
門口就見到大大架單車,
好有檳城感覺✨️

餐廳原來都幾大,
上面有兩層,
最高嗰層可以用作私人派對,
中層嘅範圍都幾大,
牆壁滿佈馬來西亞特色嘅壁畫,
環境有特色👍
叫埋朋友聚餐會好開心❣️

點餐系統都好先進!
QR code點餐,
仲可以即刻online payment!
好方便!
唔想online payment,櫃檯付都可以。

餐廳出菜都快,
落單之後好快有野食,
新開都已經做得咁順,呢點抵讚👍

🦑烤魷魚沙律配檸檬辣椒汁$75
呢個係店員推介,果然好味呀👍
魷魚烤得恰到好處,
煙韌而不失彈性,口感好正。
配上的檸檬辣椒汁有濃厚既馬來西亞風味,
微辣既程度啱啱好,
又不會掩蓋魷魚本身的鮮味。
整體獨特的風味and清新的口感,
係好好既開胃菜🤤

🐤甲必丹檸檬葉咖喱雞 $93
可以加飯或者酥餅
香酥薄餅 (每款)+$18

咖喱汁濃郁香濃,
每一口都充滿著豐富的香料味道。
檸檬葉增添清新和酸爽,
同咖喱形成完美平衡。
雞肉份量都多!

🥢正宗檳城炒貴刁 $76
米粉吸滿醬汁精華,炒得乾爽分明。
配料豐富,有蝦仁、豆芽等,仲有甜甜的臘腸,
搭配得恰到好處。
上面仲有一粒粒類似油渣既配菜,唔油,好香口!!

🥪馬來西亞榴槤咖央多土 $45
真係好有heart喎!
多士都整成兩個心形💕
(不過咁咪嘥咗好多麵包邊邊囉😆)
榴槤始終濃味,
所以蓋過咗咖央味道,
不過鍾意榴槤嘅應該會好鍾意食!正

☕️斑蘭拉茶$25
一問落去就好香,
叫左少甜少煉奶,啱啱好。
飲落去仲有淡淡嘅斑蘭香味,
比一般馬拉奶茶更添風味👍

🥤羅漢果龍眼水(熱)$16
店員好細心既介紹推介👍
羅漢果同龍眼嘅香味都平衡得好好!
入口滑溜 ,潤肺滋潤,
好好飲❣️

餐廳整體無論環境、配套、服務、食物,
全部都高水準!
處於旺角旺區,又就腳方便,
真心推介💕👍
2024-06-05 0 瀏覽
鐵飯碗咖啡屋今日和朋友在波鞋街血拼後,見到這間主打馬拉菜的新餐廳,內裏座位寬闊,裝修亦很有特色,價錢亦非常大眾化,值得大家來試一試!🔥囉雜-馬來西亞蝦醬蔬果沙律 $65⭐️8.5/10⭐️囉雜,即混合的意思,是以不同的的水果和蔬菜,混合調味蝦醬,又酸又鹹又甜,非常醒胃!是一道非常正宗地道的馬來西亞沙律!🔥咖喱牛腩+蕉葉椰漿飯 $75⭐️9/10⭐️牛腩軟腍,咖喱味香濃!椰漿飯富有淡淡的椰子味,不會太甜,也不會太濕,是小偏喜愛的味道!另外有江魚仔、炸花生、烚蛋、青瓜和自家製參巴辣醬伴碟,參巴辣醬不會太辣,非常惹味!🔥印尼炒飯 $98⭐️8/10⭐️印尼炒飯有沙嗲雞串、炸雞全翼、太陽蛋和蝦片,炸雞翼非常香脆,炒飯配上甜豉油和蝦米,頗有鑊氣!🔥秘製沙嗲烤雞串 $76⭐️8.5/10⭐️雞肉烤得焦香,不會太乾身,餐廳秘製的沙嗲醬比較固體,但非常惹味,送飯一流!🔥馬來風光 $58⭐️8.5/10⭐️即馬拉盞炒空心菜,空心菜幼嫩,味道不錯!🔥斑蘭咖央多士 $33⭐️8.5/10⭐️多士微脆鬆軟,斑斕和咖央味道非常夾,不會太甜,是小編喜愛的甜品之一🔥斑蘭咖啡 $28/斑斕薏米水 $25⭐️8/10⭐️
鐵飯碗咖啡屋

🔥囉雜-馬來西亞蝦醬蔬果沙律 $65⭐️8.5/10⭐️

🔥咖喱牛腩+蕉葉椰漿飯 $75⭐️9/10⭐️

🔥印尼炒飯 $98⭐️8/10⭐️

🔥秘製沙嗲烤雞串 $76⭐️8.5/10⭐️

🔥馬來風光 $58⭐️8.5/10⭐️
即馬拉盞炒空心菜,空心菜幼嫩,味道不錯!

🔥斑蘭咖央多士 $33⭐️8.5/10⭐️

🔥斑蘭咖啡 $28/斑斕薏米水 $25⭐️8/10⭐️
🌈最近去旺角麵不難發現女人街附近嘅豉油街外牆牆身變得好繽紛,係新開張主打馬來西亞菜式嘅鐵飯碗咖啡屋。裝修以南洋風情為主題,牆身嘅壁畫有不少娘惹風味特式菜式。呢到嘅菜式每款麵係幾十蚊,性價比好高,食六、七樣野兩個人都唔駛4百蚊🫔海南芋絲春卷 $46即叫即炸,外皮香酥脆口,內裡夾滿紅蘿蔔絲、椰菜絲、芋絲,雖然係油炸,但因為多蔬菜感覺不會太油膩🍡彈牙炸魚蛋串 $42炸白魚蛋好爽口,點埋參巴辣醬,好開胃🍖肉骨茶 $68肉骨茶配料非常足,有三層肉、一字骨、豬肚、豬手、豆卜、金菇,每樣配料都可以食少少,好滿足。肉骨茶味道不算太濃,容易入口,呢個價錢仲包埋白飯,真係好抵食🍜檳城白咖喱雞絲麵 $63非常推薦!白咖喱椰香濃郁多層次,唔係好辣,滲滲掛滿湯汁,麵質不軟爛。雞絲肉質結實,其他配料有白魚蛋、豆卜、蛋,豆卜吸滿汁,好滋味。🥬馬來風光 $58馬拉盞炒通菜,通菜炒得翠綠有鑊氣,馬拉盞醬汁惹味香濃,重口味人一定好滿意🍞班蘭咖央多士 $33未黎之前已經俾呢個造型深深吸引,超可愛。飛碟咖央多第一次食,但因為夾偏左所以班蘭醬感覺較薄身。🍵班蘭拉茶 $28推薦飲品!陣陣班蘭葉香味,好特別嘅味道,甜度剛好。☕️馬來

🫔海南芋絲春卷 $46
海南芋絲春卷

🍡彈牙炸魚蛋串 $42
炸白魚蛋好爽口,點埋參巴辣醬,好開胃

🍖肉骨茶 $68

🍜檳城白咖喱雞絲麵 $63
檳城白咖喱雞絲麵

🥬馬來風光 $58
馬來風光

🍞班蘭咖央多士 $33

🍵班蘭拉茶 $28
推薦飲品!陣陣班蘭葉香味,好特別嘅味道,甜度剛好。

☕️馬來拉茶 $25
茶味香濃,有得自己揀煉奶同奶份量。對比班蘭拉茶,馬來拉茶道相對普通。

午餐同下午茶menu都好吸引同抵食,下午茶仲有甜點拼盤
海南芋絲春卷
檳城白咖喱雞絲麵
馬來風光
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🔥 𝘼𝙪𝙩𝙝𝙚𝙣𝙩𝙞𝙘 𝙉𝙮𝙤𝙣𝙮𝙖 𝘿𝙚𝙡𝙞𝙘𝙖𝙘𝙞𝙚𝙨 @ 🌟 鐵飯碗咖啡屋《👽食神大媽食馬拉菜》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Authentic Penang Style Prawn and Pork Noodle Soup HKD 72Penang Style Fried Kway Teow with Seafood & Chinese Pork Sausage HKD 76Roasted Chicken HKD 108Stir-fried Morning Glory with Belacan Sauce HKD 58Pandan Kaya Toast HKD 33Afternoon Tea Dessert Set for Two HKD 88Kopi Mixed MiloPandan Coffee.👽 路過發現呢間門面超級吸睛,樓高三層嘅餐廳新開,主打南洋菜式,餐牌好多選擇,一於試下。入到去更加發現裝修以南洋老街風情為主題,打卡一流。.🍜 第一時間決定試下經典之選「正宗檳城蝦湯麵」;喇沙湯底好濃郁,辣得惹味,大蝦兩溝黃麵同米粉
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:
Roasted Chicken HKD 108
Pandan Kaya Toast HKD 33
Kopi Mixed Milo
Pandan Coffee

🍜 第一時間決定試下經典之選「正宗檳城蝦湯麵」;喇沙湯底好濃郁,辣得惹味,大蝦兩溝黃麵同米粉,口感無得壇。

🥘 另一款都係試經典嘅「正宗檳城炒貴刁」,上檯出煙鑊氣夠!有齊蝦、臘腸、雞蛋、肥仔芽菜,層次豐富,貴刁炒得彈牙,夠大碟。

🐔食南洋嘢必食「海南燒雞」,半隻好大份,無雪藏味,肥膏唔過多,咬落唔韌,燒但唔油膩,讚!

Roasted Chicken

🥬 蔬菜就當然要叫最經典嘅「馬來風光」,個調味堅惹味,超足料,同埋估唔到幾嫩。

🥭 甜品就叫左「甜品二人套餐」,擺盤一流,由多款娘惹甜點組合而成,全部大份,絕對夠食!其中榴蓮咖央多士餡料好味到爆,仲要做成心型夠特別。

🥥 飲品方面就試左「虎咬狗」同「斑蘭咖啡」,兩款都好消膩解渴!前者其實係美祿溝咖啡,個名好搞鬼。兩款都夠曬奶味香濃順滑。
😌 呢間餐廳裝修佈置好有心思,佔地好大,坐得非常舒服。嘢食好多選擇,夠特色,一定要記得去試下。

📍 旺角豉油街36-42號榮高大廈地舖至2樓
📲 +(852)6212-9960
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
Roasted Chicken
  • Penang Style Fried Kway Teow
  • Pandan Kaya Toast
2024-04-30 104 瀏覽
以南洋老街風情為主題🇲🇾裝潢用上街頭風格壁畫元素🖼️和復古霓虹燈設計的藝術殿堂,營造出南洋熱鬧街道的氛圍🧑🏻‍🌾提供多款正宗特色的娘惹菜式🍲每道菜都經由馬來西亞華僑總廚精心主理🧑‍🍳力求還原南洋經典味道😁印尼炒飯是深受東南亞喜愛的主食🍚在白飯中加入甜醬油、羅望子、蝦米等炒製而成🔥搭配清爽的青瓜片、沙嗲串燒🍢香脆蝦片、炸雞翼、煎蛋🍳非常足料,炒飯有鑊氣,好惹味😋烤雞翅也是馬來街頭人氣小吃😃採用獨家醬汁醃製💦焦香的炭烤味,表皮很酥脆,雞肉鮮嫩又多汁🤤Rojak是其中我最喜愛的小吃,由各種水果和蔬菜混合而成🥗包括菠蘿、沙葛、魷魚、芽菜、豆卜及油條,再淋上秘製甜蝦醬😙甜中帶點鹹,鹹中帶點酸,酸中又帶點蝦膏醬獨有的味道,味道夠晒濃😋咖哩雞椰香及辣味均勻🥘雞肉夠嫩滑,香濃惹味🍗還帶有有陣陣椰香,送飯一流🍚蕉葉包着魷魚🦑鎖住魷魚的肉汁慢烤,肉質保持鮮嫩,口感彈牙😄再加入馬來傳統參巴醬,味道香辣微帶甜🌶️喜歡辣口味的朋友可以試一試🤩
以南洋老街風情為主題🇲🇾
裝潢用上街頭風格壁畫元素🖼️
和復古霓虹燈設計的藝術殿堂,
營造出南洋熱鬧街道的氛圍🧑🏻‍🌾

提供多款正宗特色的娘惹菜式🍲
每道菜都經由馬來西亞華僑總廚精心主理🧑‍🍳
力求還原南洋經典味道😁

印尼炒飯是深受東南亞喜愛的主食🍚
在白飯中加入甜醬油、
羅望子、蝦米等炒製而成🔥
搭配清爽的青瓜片、沙嗲串燒🍢
香脆蝦片、炸雞翼、煎蛋🍳
非常足料,炒飯有鑊氣,好惹味😋

烤雞翅也是馬來街頭人氣小吃😃
採用獨家醬汁醃製💦
焦香的炭烤味,表皮很酥脆,
雞肉鮮嫩又多汁🤤

Rojak是其中我最喜愛的小吃,
由各種水果和蔬菜混合而成🥗
包括菠蘿、沙葛、魷魚、芽菜、豆卜及油條,
再淋上秘製甜蝦醬😙
甜中帶點鹹,鹹中帶點酸,
酸中又帶點蝦膏醬獨有的味道,味道夠晒濃😋

咖哩雞椰香及辣味均勻🥘
雞肉夠嫩滑,香濃惹味🍗
還帶有有陣陣椰香,送飯一流🍚

蕉葉包着魷魚🦑
鎖住魷魚的肉汁慢烤,
肉質保持鮮嫩,口感彈牙😄
再加入馬來傳統參巴醬,
味道香辣微帶甜🌶️
喜歡辣口味的朋友可以試一試🤩
  • 蕉葉烤魷魚
  • 甲必丹檸檬葉咖喱雞
  • 囉惹醬蔬果沙律
  • 蜜汁燒雞全翼
  • 印尼炒飯
2024-04-28 65 瀏覽
我在2024年4月28日下午4:00到旺角鐵飯碗食飯,我點了蒜香炸豬扒撈麵,已在他們的app用八達通付了款,但我等了半小時了,也未來餸,我覺得他們效率很差,請他們改善!
叫左個下午茶 最簡單標誌性馬拉奶茶同普通奶茶粉沖無分別 話好食既foodie 麻煩考慮多次 再寫好評唯一服務態度幾好諗住去輕食一下 叫左個下午茶set斑斕蛋糕同普通樓下面包鋪一樣 無咩特別滿心期待諗住簡單飲奶茶 無茶味無奶味原全唔係馬拉奶茶味道其實擺盤無咩所謂 兩朵花咁樣不如唔洗擺 幫你慳成本 啲花好似樓下花園公園執返嚟咁影左相 可以參考下 不如直接用假花會好啲😂😂係服務態度唔錯 幾有禮貌 會細心提我地下午茶無其中一款蛋榚用話術叫我地「升級」換一款換左焦糖蛋榚 味道還可

唯一服務態度幾好
係服務態度唔錯 幾有禮貌
會細心提我地下午茶無其中一款蛋榚
用話術叫我地「升級」換一款
換左焦糖蛋榚 味道還可
新開業不久嘅🌟鐵飯碗咖啡屋🌟位於旺角,提供價廉物美嘅🇲🇾馬來西亞風味菜式,主食都係幾十蚊就有交易,沒有加一服務費,性價比很高🥰!🍲巴生肉骨茶 $68肉骨茶只帶少量嘅藥材味,醬香怡人,入口溫潤美味!內含大量一字骨、腩肉、豬手、豬肚等,份量勁足!仲跟埋白飯、醬料、同埋油炸鬼,$68真係冇得輸,係必點嘅items之一!🐓經典海南雞飯 $85有專用嘅碟,賣相討好!海南雞份量夠晒多,仲跟埋靚湯同埋油飯!🦑蕉葉烤鮮魷 $108烤至香口又夠惹味,同時不失魷魚嘅鮮味!🌱斑蘭咖央多士 $33可愛嘅造型,甜美又可口,正!🍹金桔酸梅冰 $38|紅番石榴茶 $38金桔酸梅冰酸爽開胃!紅番石榴茶甜甜哋幾好飲!

🍲巴生肉骨茶 $68

🐓經典海南雞飯 $85

🦑蕉葉烤鮮魷 $108

烤至香口又夠惹味,同時不失魷魚嘅鮮味!

🌱斑蘭咖央多士 $33

可愛嘅造型,甜美又可口,正!

🍹金桔酸梅冰 $38|紅番石榴茶 $38

金桔酸梅冰酸爽開胃!紅番石榴茶甜甜哋幾好飲!
2024-04-05 127 瀏覽
旺角新開正宗馬來西亞怡保菜式「鐵飯碗」座落在人流暢旺的豉油街,今晚同幾位都好鍾意食東南亞菜的朋友聚首一堂,試試這裡的水準。前菜小食方面,秘製沙嗲烤雞串和囉雜-馬來西亞蝦醬蔬果沙律都挺出色。沙嗲醬的調製非常正宗,而且蔬菜和水果都新鮮而非罐頭貨,蝦醬蔬果沙律的醬汁也不像一般的酸味那麼強烈。至於鮮果油條蝦,雖然這道菜在其他餐廳也常見,但口感還不錯。然而,班蘭咖央厚多士和馬來西亞榴槤咖央厚多士就稍微遜色了。外型討好,但味道不夠出色。多士是用飛碟做法,麵包不夠厚實,烤得也不夠酥脆,而且溫度也不夠熱。這部分還有改善的空間。主食方面,蕉葉椰漿飯配炸雞槌幾驚喜,椰漿飯處理得非常好,粒粒分明,帶有濃濃椰香,炸雞槌也很脆口且不油膩。鐵飯碗砂煲伊麵是一道特別的菜式,有點像台南意麵的做法。正宗檳城炒貴刁的口感乾身,不會太油膩。馬來風光是一道名字美麗的菜式,實際上是炒通菜。怡保炒芽菜則選用傳統的馬來西亞肥芽菜,配上蝦米,味道香口。白灼秋葵配參巴醬則是一道非常美味的菜式,使用類似XO醬的炒法,去除了秋葵本身的青草味,微微辣,非常開胃。至於飲品方面,新張期間,客人到店內打卡就送薏米水一杯。然而,其他飲品如怡保白咖啡

至於飲品方面,新張期間,客人到店內打卡就送薏米水一杯。然而,其他飲品如怡保白咖啡、班蘭咖啡和美祿飲品的質素則普通,沒有太多特別之處。

總體而言,「鐵飯碗」在前菜小食和主食方面表現不錯,整體而言,這間餐廳為旺角提供了正宗的馬來西亞怡保菜式,而且價錢親民,值得一試。
2024-03-30 160 瀏覽
星期六晚上打算試新餐廳,支持下本地餐廳啦。要自己掃曲落單,仲要先付款先至會確實。我地兩人好簡單只係叫左三樣野:咖哩雞+印度餅,以及咖哩雞麵,就係咁多。侍應在十分鐘後先放下印度餅及肉骨茶。我們立即示意無嗌肉骨茶,侍應就拎走,留下個餅。但因為咖哩雞未到,我們諗住等埋先食。之後半小時都無再上過野。去追單,侍應拎左個麵出來,但朋友的咖哩雞仲係未到,所以我都等埋佢出來先。等的期間,侍應又拎多個麵來(而入面有丸類既)。我話我叫左咖哩雞麵,邊碗先係? 而朋友個咖哩雞仲未有喎得個餅咋。侍應「唔好意思,個麵重覆左」但仲來拎走埋個餅。我連忙說個餅無錯,係仲未有咖哩雞。之後再追個咖哩雞,個餅亦凍晒,經理主動話再整過比我地,又再等下,終於有了雞,又等到個re-heat既餅。諗住齊送,正想開始食,先發現我眼前碗麵,無咖哩又無雞,係另一碗有蝦同豬肉既麵來,但我一直關心朋友的菜、所以佢又出錯左比我都無留意到(而我等埋朋友所以未開始食,亦都無撩開來睇)。去到呢度我已經嬲到無心機食,拎返碗麵出去樓面問,「我叫左咖哩雞麵,呢個無咖哩又無雞,係唔係架?」因為我第一次幫襯唔知佢呢度咖哩雞係咪呢個樣。樓面先至話搞錯左,再出過比
之後再追個咖哩雞,個餅亦凍晒,經理主動話再整過比我地,又再等下,終於有了雞,又等到個re-heat既餅。諗住齊送,正想開始食,先發現我眼前碗麵,無咖哩又無雞,係另一碗有蝦同豬肉既麵來,但我一直關心朋友的菜、所以佢又出錯左比我都無留意到(而我等埋朋友所以未開始食,亦都無撩開來睇)。去到呢度我已經嬲到無心機食,拎返碗麵出去樓面問,「我叫左咖哩雞麵,呢個無咖哩又無雞,係唔係架?」因為我第一次幫襯唔知佢呢度咖哩雞係咪呢個樣。樓面先至話搞錯左,再出過比我,如是者我等左七個字先至三樣野(其實只係兩樣半)齊晒。
我嬲既係,個餐廳已經係叫人掃code落單,我自己落既單我無落錯,佢又慳左人手;當時成八點20分,算夜夜地,佢地亦只係2/3滿唔係太多人,唔算太過忙,仲要我落單後就立即比埋錢、先至會確實出餐,點解我地嗌咁簡單兩樣半野,可以樣樣都錯,錯足六次?
第一次送錯肉骨茶,但又出個餅比我,但又無咖哩所以都係食唔到;第二次出個麵係錯,第三次出個麵重覆時我有問佢我眼前個咖哩雞係唔係啱架? 佢既侍應無睇到,只係收走重覆既麵,而個重覆既麵亦都係錯既(咖哩雞麵係無丸,所以個碗都唔係咖哩雞麵來),仲想收走埋個無問題既餅。佢地食物味道無問題(除左雞比較鞋,但一大煲雞炆得耐係咁),經理態度亦係抱歉的,但成個送餐流程混亂到爆炸,D員工好似發緊夢,明明我眼前的食物唔係咖哩雞麵,佢自己手上個碗又唔係,完全唔理,總之唔關佢事行開就算。佢味道無問題幾OK,但係食一個鐘的飯等足七個字D野先正確來齊,真係人都癲,食完完全無心機。唔知佢新開張所以亂定係點,但員工出餐真係好有問題。
2024-03-30
2024-03-29 108 瀏覽
性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️差唔多每次同朋友gathering都係去旺角👨🏻‍🍳諗食咩簡直超傷腦筋😫今次同大家介唔呢間馬來西亞菜🍽️裝修幾新淨🏢 又無加一服務費💁‍♂️ 性價比都幾高💰❶秘製沙嗲烤雞串(6串)$76這個沙嗲烤嘅醬汁秘製既🔥帶點甜味 同時帶一絲微微嘅酸味🍗雞肉烤得剛剛好 嫩滑多汁👄雞肉同醬汁互相配合 滋味爆發喺口中🌶️❷正宗檳城炒貴刁 $76炒貴刁道地又正宗🍲香氣四溢 各種香料既味道混合在一起🌶️肉片嫩滑配上蔬菜 口感豐富多樣🍽️❸馬來風光 $58其實即係馬拉盞炒通菜💋通菜炒得剛剛好,保持了蔬菜的鮮嫩口感🥦馬拉盞的香料讓整道菜更加風味獨特🌿❹拿督咖喱牛腩薯仔 $82牛腩燉得非常軟嫩 入口即化😍咖喱的味道濃郁香濃完美地融合在一起🥩❺香酥薄餅 $18薄餅外層酥脆 內部鬆軟😋沾上咖喱汁一齊食 口感絕佳🤩❻新鮮椰青 $42椰青大大個 椰水多 椰肉嫩滑🥥
入口清新解渴 仲有豐富嘅營養🌴

香氣四溢 各種香料既味道混合在一起🌶️
肉片嫩滑配上蔬菜 口感豐富多樣🍽️

❸馬來風光 $58
其實即係馬拉盞炒通菜💋
通菜炒得剛剛好,保持了蔬菜的鮮嫩口感🥦
馬拉盞的香料讓整道菜更加風味獨特🌿

❹拿督咖喱牛腩薯仔 $82